Quantcast
Channel: Calatoria unui bob de orez cu urechiuse
Viewing all 64 articles
Browse latest View live

Lapte cu ciocolata

$
0
0
De vreo doua luni si mai bine, imi spune ca nu mai este lapte. Intuisem eu ceva, ceva, caci nu mai aveam demult senzatia de plin si, in plus, scazuse drastic numarul minutelor petrecute la san. O vedeam cum se ataseaza, cum trage de doua-trei ori si apoi, nici nervoasa, nici vesela nevoie-mare, isi ridica capsorul si ma informeaza "Nu mai e lapte, mami." 

- Nu mai e, draga mea, corpul meu a simtit ca ai crescut, ca mananci de toate, ca bei lapte din sticla si nu mai face lapte. Uite, daca tot nu mai e lapte, nu vrei sa ne culcam fara "tzitzi", dar sa ne imbratisam? 
- Mami, nuuu, eu vreau tzitzi toata ziua pentru ca mie imi place mult sa sug.

Si aici s-a terminat discutia noastra referitoare la intarcare. Ea suge in continuare si se supara teribil daca o refuz, mai ales dimineata, la trezire, dar se intampla sa uite sa ceara de foarte multe ori. Doar la culcare, sta mult, 10-15 minute, in rest termina in 10 secunde. Ba chiar am observat in ultima saptamana ca tot scapa sanul, deci incet-incet isi pierde si reflexul. Sau poate ca tocmai pierderea reflexului de supt a dus la nestimularea sanului. 

Dar ce mai conteaza? Se intampla? Iata ca se intampla. E drept, nu e asa cum am citit pe blogurile straine, ca vor trece zile pana cand va cere din nou, iar eu nu-mi voi aminti cat a trecut, dar e bine, este asa cum mi-am dorit, intr-un moment in care suntem amandoua mai mult decat pregatite sa se intample.

Si poate nu intamplator, a inceput sa guste sau chiar sa manance regulat alimente de care pana atunci nu se atingea. Intr-o zi mi-a cerut sa guste ciocolata. Vorbisem despre ea, stia ca adultii mai mananca uneori cate o bucatica, dar ca nu le face bine si incearca s-o evite. Stia si ca de fiecare data cand mergem in Romania, cumparam kilograme de ciocolata pentru rude sau prieteni. Si si-a dorit sa guste o bucatica. Prima oara i-am spus ca-i dau cand ajungem acasa, dar pana acolo a uitat. Si-a amintit peste vreo patru zile, dar era chiar inainte de culcare. Am crezut c-am bagat-o pe maneca, nu voiam sa-i dau inainte de culcare si prevedeam o mare criza de nervi. A inteles surprinzator de repede, dar a doua zi m-a intrebat cum s-a trezit daca acela este un moment bun pentru ciocolata. La cat isi dorise, era momentul cel mai bun.

I-am rupt o unghie din cea mai amaruie ciocolata a mea, 85%, ca doar nu faceam greseala sa-i dau din aia plina de zahar ca sa mai ceara si a doua oara. S-a dus la masa, s-a asezat in scaunul ei, si-a pus mainile pe genunchi si a mestecat-o indelung. Apoi s-a luat cu altele, nici o vorba despre ciocolata. Si intreb, ca nu ma pot abtine.

- Ti-a placut, mamico, ciocolata?
- Da.
- Nu era prea amara?
- Ce-i aia amar? Era buna, mami, poate imi mai dai alta data. Peste cinci zile, e bine?

N-a mai cerut de atunci. Ma bazez ca nu i-a placut, nu ca a uitat. Dar nici n-o intreeeeb, nuuu, doar n-am innebunit.


Diferente si descoperiri

$
0
0
- Daddy, tu nu esti un domn! anunta intr-o dimineata Degetzica, pe cand ne lafaiam la micul nostru dejun de pe terasa personala cu masuta si sezlonguri de la ocean. 

Ochii se bulbuca, privirea se muta pe ea, iar impricinatul dintr-o data retrogradat o intreaba cum vine asta.

- Daddy, tu ai fost domn, acum esti tatic, reformuleaza. Uite, si mamica: a fost o doamna, acum e mamica.

Dar, pe de alta parte, nu conteneste sa-l strige: "Domnule Daddy, la masa!"

*

- Ce-i ridicatura asta? ma intreaba intr-o seara la dus.
- Ce sa fie, mamico, doar clitorisul.
- Ce inseamna "cliris"? (ii place tare mult sa inceapa intrebarile cu "ce inseamna?", asa ca nu pierde ocazia.)
- Pai ridicatura asta despre care m-ai intrebat.
- Si la ce e bun "clirisul"?
- Hmmm, ehhh, clitorisul e bun ca atunci cand vei fi tu mare, doamna sau mamica (a se vedea teoria de mai sus), sa te faca sa te simti bine.
- Adica nu voi mai fi bolnava niciodata?

(3 ani si 11 luni)

Patru ani de alaptare. Povestea continua, dar la anul

$
0
0
Cu lipsa mea de pe blog si din aproape orice activitate internautica in afara de un Facebook anemic, era sa ratez Saptamana Internationala a Alaptarii. Dar ce s-a intamplat? va puteti intreba. N-am mai alaptat? Am fugit de acasa? Am trimis copilul in tabara? Mi-am pus plasturi pe sani si i-am declarat bolnavi?


Nici una dintre toate astea. Am alaptat in continuare, de cel putin doua ori pe zi, la somnul de pranz si la somnul de seara. Dar acum mai putin de o luna am decis ca pentru noi povestea se apropie de final. Eu am decis. Am mai povestit, Degetzica imi povestea de cateva luni ca nu mai este lapte, dar ca ea nu renunta, ca ei "ii place sa suga". Bine, mamica, eu inteleg si sunt pentru, dar pentru mine nu mai este placere, este mai mult durere. Asa ca acum mai putin de o luna am inceput sa discutam despre faptul ca la patru ani este momentul sa renunte. Am ales aniversarea de patru ani si nu o alta zi pentru ca ea recunostea pe calendar inimioara rosie de langa ziua ei, ca urma sa aiba o petrecere pe care o astepta cu mare nerabdare, ca primea un cadou la care visa de un an, deci o zi importanta. 

Initial, m-am temut ca am pierdut momentul, ca am inceput prea tarziu pregatirea. Imi inchipuiam ca vom avea nevoie de cateva luni de discutii, explicatii, asigurari, manifestari de iubire, chiar crize si suparari  ca sa accepte lucrul acesta. Nu a fost cazul, dupa foarte putin timp imi spunea ea singura ca la aniversarea de patru ani renunta. Era asa de mandra si sigura pe ea, incat a instiintat pe toata lumea: pe Daddy, pe bunica - Mama Personala, aflata in vizita, pe bunicii B. cu care vorbim pe Skype, pe prieteni. 

Eu, pe de alta parte, incepusem sa am usoare dubii, nu legate de intarcare, ci de ce ne facem daca nu ne putem tine de plan? Eu urasc termenele date copiilor tocmai din pricina asta. Ce se intampla daca sunt(em) nevoita(e) sa amanam sau anulam? Cum mai stabilesc eu un alt termen? Nu par neserioasa in ochii copilei? (Nu ca asta ar deranja-o prea tare, mai ales in contexul dat.) Nu creez precedent?

Dar, cu o saptamana inainte de aniversare, cand incepuse deja numaratoarea inversa, Degetzica face, in cadru destul de larg, o declaratie-soc: "nuuuu, nici vorba, eu nu renunt la tzitzi la patru ani, n-am spus niciodata asta, am spus cinci ani, poate chiar sase." Hopa! Initial m-am uitat siderata: ea spunea asta cu toata seriozitatea, urma de gluma nu o zaream nici daca o priveam cu lumanarea de aproape, asa daca n-as fi avut martori mai ca as fi zis ca-mi fileaza o lampa (de la atata alaptat). Am reluat discutiile de la culcare care alternau: cand imi spunea singura ca renunta, cand, dupa o zi mai dificila, imi spunea ca nu-i asa, "e invers".

A venit ziua ei, a venit si ziua petrecerii. A fost intr-o duminica, exact ca ziua in care s-a nascut. I-am dat sa suga la somnul de pranz si am reluat inca o data evenimentele: suge, doarme de pranz, mergem la petrecere, apoi seara ne tinem in brate si adoarme fara tzitzi. Toata lumea a fost de acord, am batut palma si ne-am cufundat in somn. S-a trezit cu o grija: ca-i incepe petrecerea.

A venit si seara de dupa petrecere, mai repede decat ne-am fi dorit (si ea, si eu). La culcare, cateva proteste anemice cu aceeasi poveste: ca toti am inteles gresit, este vorba de cinci ani, nu patru. Si ca ei ii este foame de tzitzi, o foame teribila, care o impiedica sa adoarma. Totul explicat usor tanguit, dar nici vorba de revarsarile de furie, picioarele in cap, tavalirile pe jos la care ma asteptam! E adevarat ca asta m-a ajutat teribil sa empatizez, am simtit ca, la randul ei, a inteles ca eu sunt pregatita sa incheiem capitolul, ca nu am dubii si ezitari. Am imbratisat-o, am iubit-o, am povestit, am explicat. A adormit pe mana mea, in timp ce povesteam despre petrecerea pe care a avut-o. N-a durat o ora, 

A doua zi, asteptam cu mari emotii ora de somn. Seara a mai fost cum a mai fost, era obosita, era happy, dar la pranz? Am avut parte de aceleasi proteste anemice, dar a adormit rapid cu manuta in decolteul meu. 

Povestea s-a repetat si la somnul de seara si a doua zi. Evident, adoarme doar cu mine, nu accepta pe altcineva, dar poate ca aspectul acesta mai poate fi imbunatatit. Protestele sunt cand inexistente, cand doar de ochii lumii. Suptul a fost inlocuit acum cu putina vorbarie, nu se putea sa stam chiar in tacere completa: nu se mai aude tocaitul, se aud soaptele noastre. Povestim despre ziua avuta, despre ce planuri avem in ziua urmatoare si in urmatoarele luni. Odata ce s-a linistit si s-a asezat pe bratul meu, inchide ochii si adoarme in cateva minute. 

Aceasta a fost povestea alaptarii Degetzicii. A durat fix 4 ani si o zi: am pus-o prima data la san in "camera de alaptare" de la Spitalul Elias pe 3 august 2009 (daaa, stiu, nu-mi spuneti, la 24 de ore de la nastere) si a supt pana in 4 august 2013. Cum este Degetzica? E foarte bine si sper sa fie din ce in ce mai bine; usurinta cu care reactioneaza imi spune ca este pregatita si ca ma simte pe mine pregatita de intarcare. Cum sunt eu? Recunoscatoare ca am ajuns pana aici; nu am visat nici in visele mele cele mai optimiste sau mai nastrusnic-neinchipuite ca voi alapta 4 ani non stop. Recunoscatoare ca am cunoscut-o pe Rox Dudus la timpul potrivit, fara sfaturile ei as fi suplimentat in luna a doua, atunci cand Degetzica a luat foarte putin in greutate. Recunoscatoare ca am gasit inspiratie si suport  in mame extraordinare, care mi-au oferit prietenia lor. Recunoscatoare ca am un Printz Consort care ma si ne iubeste si care a recunoscut sincer ca aria lui de expertiza este programarea, nu alaptarea. 

Povestea continua, apasam doar butonul de pauza.




Moasa sau doctor - ce alegem?

$
0
0
In sarcina cu Degetzica am fost la doctor. Pe vremea aceea, aveam un abonament baban cu toate consultatiile si analizele platite la o clinica medicala privata, asa ca luna de luna ma prezentam constiincioasa la control. 15 minute de regula, maxim 20, daca ne intindeam la vreo gluma-doua. Eu nu prea aveam intrebari, el nu prea avea ce sa-mi spuna in plus fata de controlul propriu zis. Bineinteles, controlul includea obligatoriu un tuseu (nu mi-am pus niciodata problema ca as putea sa-l refuz) si o palpare a abdomenului. 

La final, primeam o foaie printata cu tot ce a observat medicul la respectiva vizita. Dar am avut si noroc, daca-l pot numi asa, in lipsa unui cuvant mai bun: medicul meu nu era adeptul echografiilor lunare, asa ca n-am facut decat patru. In plus, a plecat in concediu cu doua saptamani inainte de DPN, asa ca eu mi-am vazut linistita de ultimele zile de sarcina, fara sa ma preumblu pe la monitorizari si controale din doua in doua zile, cum auzisem ca se practica. La ultimul control inainte de a pleca (eram deja in saptamana 37/38) mi-a spus cu toata caldura lui ca eu nu sunt de nascut. "Vreti sa ma urc eu pe scara sa va culeg marul? Eu pot s-o fac, dar nu mai bine lasam noi marul sa se coaca si sa cada singur?" Si mare dreptate a avut si mare bine ne-a facut, Degetzica nascandu-se fix de DPN.

Acum, mai citind eu una-alta, mai desteptandu-ma pe parcurs, am vrut sa merg la o moasa. La debutul sarcinii, avand ceva probleme, mi-am facut programare de urgenta la un medic, doar pentru ca moasa era in concediu. Medicul nu a fost chiar primul din cartea de telefon, am avut patru recomandari, iar din cele patru l-am ales pe cel care a fost cel mai sensibil la urgenta mea. Mi s-a spus din mai multe parti ca-i deschis la minte, tanar si ca se pricepe. Intr-o prima faza am fost impresionata. Se pare ca in Belgia (cel putin la spitalul unde am fost eu), medicii nu au asistente si, in plus, vin personal in sala de asteptare pentru a-si lua pacientii. Am dat mana, m-a condus in cabinet si am inceput discutia. 15 minute pe ceas, dar si eu m-am abtinut sa-i spun amanuntele "socante": ca inca alaptez un copil de 4 ani si ca planuiesc o nastere mai altfel. De dormit in acelasi pat m-am gandit ca oricum nu-l intereseaza. "Uitati bebelusul, e bine, are x centimetri, uitati inima, nu putem s-o ascultam ca-i prea devreme (aiurea, o ascultasem cu 5 zile inainte intr-un spital din Tenerife), nu sunt semne de ingrijorare, hematomul nu este, sunteti sigura ca l-ati avut?" Mi-a trantit in mana doua poze cu Poppy, m-a intrebat daca iau vitamine, mi-a dat o lista de analize si mi-a spus sa fac o programare peste cinci saptamani pentru echografia de prim trimestru. Au revoir, bonne journee! si asta a fost tot.

Peste vreo 3 saptamani a venit si mult asteptata intalnire cu moasa. Moasa recomandata de o mamica al carei baietel este in clasa cu Degetzica si in care am deplina incredere, asa ca nici n-am mai cautat alta. Cu toate astea, din cauza unor mici ezitari initiale pricinuite de concediul dumneai, am plecat la prima intalnire cu inima foarte indoita. Cand am asteptat-o pe canapeaua din living mai mult de o jumatate de ora, in timp ce din cabinetul alaturat se auzeau rasete si chicoteli, ba chiar si niste plansete de bebelus, cautam cu infrigurare in minte un motiv ca sa ma ridic si sa plec. N-am avut curaj, asa ca am ramas sa admir mobila veche si canapeaua de la IKEA pe care erau cusute peticele colorate. Si m-a invitat inauntru.

Ma uitam si nu-mi venea sa cred: aveam in fata mea o tanara, cred ca de-o seama cu mine (asta presupunand ca eu mai sunt inca tanara), surazatoare si imbracata relaxat. M-a invitat in cabinetul ei si am luat loc la o masa micuta. In jur multe jucarii, o tabla pe care era desenat un uter in pelvis si cateva dulapuri. Discutia a durat o ora si jumatate. Da, 90 de minute versus 15 minute consultatia la medic. Nu m-am mirat, imi spusese inca din email ca aceasta este durata standard. Nu ne-am povestit istoria de familie, insa i-am povestit multe. Despre prima sarcina si nastere, despre ce mi-as dori sa se intample acum. Despre studiile pe care le-am citit. Despre ce am vazut eu ca se intampla in spital si nu vreau sa (mai) mi se intample si mie. Despre alaptarea prelungita. Despre suplimente. Despre vaccinare. Despre nasterea acasa. A fost primul cadru medical din toata viata pe care am simtit-o de aceeasi parte a baricadei, la care nu trebuie sa ma duc cu toate simturile ascutite, in garda, ca cine stie ce are sa-mi spuna/faca, iar eu trebuie sa fiu pe faza sa contracarez. A fost primul cadru medical care nu s-a uitat la mine ca la o lunatica, ba dimpotriva. A fost primul cadru medical care stia despre ce studii vorbesc. La fel, a fost prima care mi-a dat alternative la planul meu, aparent contraindicat, ca sa nu spun imposibil, in Belgia. Mi-a facut un carnet de sarcina, pe care ar trebui sa-l aiba fiecare gravida, dar pe care medicul uitase/nu avusese chef sa mi-l faca/dea. Mi-a recomandat medici ginecologi, spitale, medici echografisti. Mi-a facut un tabel cu programarile, sa nu mai stau eu sa calculez. Mi-a dat numere de telefon. Am facut comparatie intre diverse tipuri de vitamine prenatale de pe piata. Am plecat usurata si increzatoare ca, in sfarsit, am gasit pe cineva de partea mea, cineva care crede in visul meu, care nu-i speriat de el, cineva informat si cu autoritate.

Luni am fost din nou la medic, consultatia stabilita acum cinci saptamani. De data asta mi-a strecurat in mana 5 poze cu Poppy, la finalul echografiei mi-a tras brusc de sub picioare o prelungire a mesei de m-a trimis in nas in peretele de vis-a-vis si era cat pe ce sa ne dam mana a despartire. Am scapat de tuseu, am aflat ca nu se practica de rutina in Belgia. Noroc ca mi-am adus aminte de carnetul de sarcina, l-am scos repede si i-am spus ca moasa mea are o scrisoare pentru el. Ei, de aici s-a cam rupt filmul, l-am vazut cum a privit atent stampila moasei si apoi m-a luat la un tir de intrebari. De ce moasa? Adica si moasa si el? In paralel sau cate unul pe luna? (Zau daca am inteles ce importanta avea frecventa si in ce ordine ii vedeam.) Si unde am de gand sa nasc? Sa nasc??? m-am balbait eu, nu-i cam devreme pentru intrebarea asta? Mai avem sase luni ca sa ne hotaram, nu? Pana la urma i-am spus Planul. Bineinteles, nu mi-a spus ca sunt nebuna, ci ca Planul este o nebunie. Ca vom muri si eu si copilul. Ca trebuie mortis, neaparat sa uit gandul asta si sa-mi revin in simtiri. Ca el ma sprijina, dar nu in conditiile Planului meu. Si ca nu-mi dau seama de procent, este enorm. Pai am eu habar cate nasteri asista el zilnic? Am eu habar cate nasteri au loc pe an in spital? Si ca trebuie sa ma hotarasc unde nasc. Si sa stabilesc o intalnire cu el peste doua luni, daca peste o luna ma vad cu moasa. Neaparat!

Am iesit din cabinet nervoasa, plina de regrete, dar si de teama. Deci asa functioneaza sistemul: se mizeaza pe frica, intotdeauna prezentandu-se doar raul, partile negative, cataclismul. Asa au loc inducerile, controalele repetate, cu tuseu, de doua ori pe zi, doar, doar ti se va declansa nasterea, ruperea membranelor, dictarea pozitiei de nastere de catre medic, aplicarea forcepsului, asa se da "un pic de lapte praf sau solutie glucozata", etc. Dar de ce ma mir? Ca doar nu sunt la prima nastere. Asa este, nu sunt la prima nastere, este insa prima la care vreau altceva, la care nu mai accept sa ma simt pierduta fara doctorul "meu". Sa vedem daca voi reusi, Planul in sine este destul de alambicat si are multe necunoscute in acest moment. Dar despre asta in episoadele viitoare, se pare ca imi revin incet, incet la viata.  

Patru ani - File de poveste

$
0
0

Noapte buna, iubita mea, mamica te iubeste pana la cer si inapoi! i-am spus in seara in care a avut petrecerea de patru ani.


Daa, dar cand o sa vina Poppy, nu ma veti mai iubi! imi spune ea cu voce plangacioasa.

In intuneric, soc si groaza! Imi intorc fata spre ea. De unde pana unde acest gand? Niciodata, de cand sunt insarcinata, nimeni nu i-a povestit sau sugerat asa ceva. Am incercat sa facem din nasterea numarul doi un eveniment fericit si asteptat, dar fara sa-i inducem temeri, frici, fara s-o responsabilizam. Nici macar nu am pomenit vreodata de cum se iubesc copii, atunci cand sunt mai multi intr-o familie, ce se intampla cu dragostea parintilor si asa mai departe. Raman cu ochii in intuneric, in timp ce mesteresc un raspuns despre inimioarele de iubire pe care le am si care pot fi nenumarate: una pentru Degetzica, una pentru Poppy, una pentru Daddy si asa mai departe. A parut convinsa pe moment, dar a doua seara am luat-o de la capat.

Intreband in stanga si-n dreapta de unde ar fi putut sa-i vina ideea asta, Printzul Consort ma lumineaza: "dar totul vine din cartile astea cu asteptand un bebelus in familie, acolo scrie ca fratii cei mari se tem ca parintii nu-i vor mai iubi, n-ai vazut?". Offf, asta nu am observat, Degetzica avea doua carti din astea pe care acum, cu vestea lui Poppy, le tocea seara de seara alaturi de Printzul Consort. Pentru prima data mi-am dat seama de cat de puternic influentati sunt copiii de cartile pe care le citesc. Si noi care nu-i citim povesti Disney si modificam cuvintele povestilor, astfel incat sa aiba intotdeauna mesaje bune, pozitive si pline de iubire... Si da-i si explica-i cum mamica are o inimioara de iubire de patru ani pentru Degetzica, una mica, mica pentru Poppy si una pentru Daddy si ca inimioarele astea nu se dau la o parte una pe alta, ba dimpotriva, se unesc si se lipesc si sunt mai puternice cu fiecare ce se adauga.

Si asa azi, si asa maine, vreo doua saptamani numai despre asta am vorbit la culcare. Apoi am trecut la alte subiecte, caci la patru ani, ai foarte multa treaba. "Ce treaba ai tu, mamico?" o intreb, atunci cand nu vrea sa bucatarim impreuna. "Ma joc, mami, ma joc cu bebelusii mei. Trebuie sa-i duc la piscina, la zoo, sa mergem cu avionul in Romania, ii duc la doctor ca sunt bolnavi, facem petrecere ca este ziua lui Amandine/Amelie, etc." Asta ne-am jucat toata vacanta de vara, am sucit bebelusii de pe canapea pe fotoliu si de pe fotoliu pe parchet, i-am imbracat, dezbracat, le-am pus suzete ("dar au si noroc de tzitzi, mami, nu te ingrijora, suzeta este doar pentru linistire.") si le-am dat mancare. De obicei, ajutorul meu este minim si punctual: sa bag pe cap o bluzita mai indaratnica, sa leg o basmaluta de soare sau sa repar un picior, dar trebuie mortis sa fiu acolo ca sa nu vorbeasca singura.


Caci vorbeste, domnule, de ne ameteste. Nu-i tace gura nici o clipa, ba, dupa ce vorbeste cateva ore non stop (la o calatorie cu masina, de exemplu), ne spune, plina de nervi si frustrare, ca "o doare gura de atatea cuvinte". Cum cu mine petrece cea mai mare parte din zi, informatia si-o ia de la mine. Vine, ma intreaba, dezbatem, dam exemple, apoi se duce la Printzul Consort, chiar daca el este la doi metri de noi si aude perfect conversatia, si-i explica noutatea. Apoi executa toti prietenii care-i calca pragul: "Nuuu, M., noi nu mancam pe canapea.", "Nuuu, A., nu sta pe marginea cutiei cu nisip, caci se poate rupe."


Mai ciudat si oarecum inconfortabil este cand isi da drumul la gura in fata semi-necunoscutilor. Asa i-a spus doamnei care ne face curatenie, in prima zi la noi in casa, ca noi asteptam un bebelus, ca il cheama Poppy si este la mamica in burtica si ca el nu mananca mancare, ci se hraneste prin cordon. Toate dintr-o suflare, in franceza, astfel incat m-am pomenit cu femeia peste mine in bucatarie sa ma felicite pentru nemaipomenita veste.

Discutiile cu ea sunt intotdeauna delicioase, este in acelasi timp, plina de candoare si de intelepciune. Stiu ca am spus intotdeauna ca "uite, etapa x mi se pare cea mai cea din dezvoltatea puiutei de om, ca acum face si drege si facem si dregem." Dar, sincer, etapa asta, de la patru ani, cand ai discutii in care uneori se dovedeste mai matura decat un adult, ma da pe spate. Din postura asta ma trezesc cateodata, tocmai cand sunt mai putin atenta, ca imi pune niste intrebari la care nu stiu sa raspund sau am nevoie de pregatire pentru a raspunde. Ea este intotdeauna convinsa ca pentru orice lucru exista o explicatie, iar eu o stiu. Iar asocierile ei logice ma lasa masca. De exemplu, ne-a povestit intr-o seara, pe cand se afla pe olita, ce se intampla daca bea apa: daca beau apa acum, fac mai mult pipi, daca beau apa mai tarziu, fac mai mult pipi mai tarziu, normal, nu? gesticula, aruncandu-si palmitele in fata.

A propos de discutiile in care o simt nu neaparat mai matura, dar cumva pot sa pipai ce am plamadit patru ani, incercam intr-o zi sa dezamorsez un conflict intre ea si Bunica Personala. Am incercat initial sa nu ma bag, dar cand lucrurile au escaladat, am intrebat in gura mare in toata casa, sperand sa ma auda cine trebuie: "Hei, dar cine-i adultul in toata discutia asta?" La care Degetzica, foarte concentrata pana atunci, se intoarce spre mine si cu o mana in sold si in cealalta cu mopul, imi spune "Eu, tu cine crezi?".

Ii plac povestile, iar uneori, cand nu am dispozitie sa-i citesc, ii inventez una. Asa i-am povestit intr-o seara despre Ariciu-Piciu care nu vroia sa se duca la scoala, poveste cu talc, caci stiam ca se apropie inceperea scolii, intr-o noua clasa si cu o noua madame si mai stiam si tot circul ce a precedat anul trecut fiecare zi de scoala. Ea a ascultat-o foarte atenta, m-a pus s-o repet, iar apoi s-a dus si i-a povestit si Printzului Consort ce poveste minunata i-a spus mamica. Ei, peste doua zile, pe strada, ma roaga sa-i spun Povestea.

- Care poveste, Degetzico?
- Aia pe care mi-ai spus atunci, seara, despre mine.
- Povestea cu Ariciu-Piciu? Draga mea, pai aia nu-i despre tine, este despre Ariciu-Piciu.
- Dar Ariciu-Piciu sunt eu, mami, nu ti-ai dat seama de asta? imi dezvaluie copila planul meu pe care-l credeam inaccesibil mintilor micute de patru ani.

Bineinteles, nici nu a vrut sa auda de vreun stagiu in vara asta, dar nici eu nu am insistat. Aici mersul la bunici se practica doar pe scara redusa si in portii taraite, asa ca in vacanta de vara de doua luni, copiii sunt inscrisi la tot felul de saptamani ludice-cultural-educative de o saptamana, doua, trei, fiecare cat si cum ii permite buzunarul. Cu dragul ei de scoala sau, mai exact, cu oroarea ei de a o parasi pe mamica, la Degetzica chestiunea a iesit din discutie, mai ales ca si eu eram dornica sa ne petrecem zilele lungi de vara impreuna. Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, eu fiind mai toata vara nefunctionala, iar ce am facut, am facut cu eforturi mari si care cred ca s-au vazut, insa speram la vremuri mai bune la anul.

(cadoul ei de patru ani pe care-l
viseaza inca de cand avea trei)
Deja incepe sa aiba o notiune mai clara despre timp, zilele saptamanii si luni. Calendarul pe care l-am daruit bunicilor de Craciun (si din care ne-am pastrat si noi o bucata) a ajutat foarte tare. Stie mai toate simbolurile din el si a asteptat cu mare nerabdare sa ajungem la inima, adica la ziua in care ea implineste patru ani. Si-a dorit petrecere cu copiii-prietenii ei, si-a dorit tort cu un Minnie Mouse dupa care a plans toata vacanta in Tenerife (l-a vazut acolo la o cofetarie) si a urmarit pe calendar zilele care duceau la ziua ei. A avut petrecere cu alai si ie, cadou de la bunica, si a avut si tortul cu Minnie pe care l-am cumparat in drum spre aeroport si pe care l-am pazit ca pe ochii din cap sa nu se rupa (pana la urma s-a rupt acasa, cu vreo saptamana inainte de petrecere, de la atata scos-aratat-bagat inapoi in punga). A fost fericita si mi s-au umezit ochii de fiecare data cand m-am uitat la ea, la fel cum mi se umezesc si acum, seara la culcare sau cand isi pune capul pe umarul meu si-mi spune "Mami iubeste mult pe Mimi, Mimi iubeste mult pe mami... Si pe Poppy...", continua dupa o pauza, caci Poppy intra in viata noastra, a ei, pe nesimtite si sper ca simte toate valurile astea de iubire si bucurie cu care-l intampina Degetzica.

Am incercat sa-i spunem cat mai tarziu, caci ne era teama, pe buna dreptate, ca va trambita vestea in stanga si-n dreapta si mai ales, in direct pe Skype, iar asta trebuia sa fie o surpriza pentru bunici. Apoi, ea a trecut printr-o perioada in care tot povestea cum are bebelusi in burtica, cum ii creste si-i naste. Ei, bebelusii astia nu erau niciodata unul, doi, hai trei. Ei veneau la bax, la legatura si la cutie, numai cate 15, 20, 50. Si eu o tachinam in joaca si o rugam sa-mi dea si mie macar unul, ca noua doar unul ne trebuie. Iar ea, in functie de generozitatea momentului, imi dadea. Tot asa, la snop si legatura, asa ca atunci cand i-am spus ca uite, mamica are un bebelus in burtica, a fost foarte nedumerita: "Nu unul, mami, sunt mai multi, nu-ti amintesti ca ti-am dat eu 27?". Si am tinut-o danga, langa cu cei 27 de bebelusi in burtica pana la finalul vacantei in Terenife cand l-a vazut pe bebelus la echograf. Atunci si in vederile trimise bunicilor, bebelusul a devenit Poppy, dar discutiile cu el au inceput mult mai tarziu, cand a inceput sa-mi creasca burta si dupa ce am povestit mai mult despre el si ce face acolo (tot cartile de mai sus, bata-le vina). Asa ca acum vorbeste cu el, ii povesteste despre lumea de afara si despre cum va avea ea grija de el cand va veni, ii sufla prin buric aer cald cand imi e frig si aer rece cand imi e cald, ii explica cum a implinit ea patru ani si cum el, Poppy, mananca din tortul de ziua ei, ii arata prin buric ce haine ii da lui si cate si mai cate. Sper ca sentimentele bune s-o tina si cand prezenta lui o va deranja sau cand nu-l va mai dori langa ea (sau langa mine).

Bineinteles, isi doreste ca Poppy sa fie fetita. Acesta a fost alt motiv pentru care am evitat sa-i spunem de la inceput, imi decretase sus si tare in multiple dati, cand ma prinsese la toaleta cu testul in mana, ca ea isi doreste o fetita, ca baietii nu-i plac, asa ca ne-a trebuit ceva timp sa ne gandim cum sa-i prezentam si varianta asta. Intre timp pare ca a acceptat ca nu alegem noi asta, ca este deja stabilit, dar ca este normal ca fiecare sa aiba dorinte: uite, mamica isi doreste ca si tine, o fetita, dar Daddy isi doreste un baietel. Intre timp, la echografia de prim trimestru, in timp ce eu tot discutam cu medicul consecintele planului meu "nebunesc", Degetzica ma tot tragea de fusta "Intreaba-l ce este, intreaba-l ce este, fetita sau baiat? Fetita sau baiat?" N-am aflat, asa ca inca stam linistiti.

Perioada ei de bebeluseala a trecut, asa ca acum este in faza independenta, dar care nu se manifesta zilnic, din pacate. Este foarte indemanatica, se imbraca si se dezbraca fara ajutor de la cap la coada de foarte multe ori. Rebeliunile vestimentare din trecut sunt demult uitate, asa ca acum reusim sa ne intelegem foarte bine atunci cand culorile pur si simplu nu se asorteaza. Este inca in sfera roooozzzz, cand vede ceva roooozzzz ii sclipesc ochisorii, iar vocea i se inmoaie, dar accepta si alte culori. Rochita roz de balet si pantofiorii roz sunt in top, asa ca i-a ales drept tinuta pentru prima zi de scoala. Eu inca sper ca luni sa fie frig, iar proiectul acesta sa fie abandonat pentru o zi mai buna.

Pe cat de indemanatica este, pe atat este de precauta. A avut nevoie de nenumarate incercari ca sa aiba curaj sa-si dea drumul pe o bara de pompieri aflata la locul de joaca. Vedea copiii mai mari, isi dorea, dar cand ajungea sus si isi dadea seama de inaltime si de distanta pana la bara (trebuie sa se agate de ea la mai mult de 2 metri inaltime, iar distanta intre platforma si bara este si ea de speriat pentru o fetita de patru ani) se intorcea din loc. Nici nu stiu ce sa fac in conditiile astea: s-o incurajez ca poate, desi este evident ca-i este teama? Sau sa iau experienta ca pe ceva normal si sa-i spun lejer si in treacat ca poate incearca alta data, daca acum nu a mers? Am mers pana acum pe varianta noi, urasc sa-mi pun copilul sa faca ceva ce el nu este confortabil sa faca, doar pentru ce? Pentru a-mi satisface un orgoliu marunt? Pentru a-i creste ei stima de sine? Chiar i-o cresc la modul acesta?

Lasa, draga, ma linisteste Printzul Consort, ca o facem matematiciana, nu sportiva de performanta, ia uita-te la ea ce bine numara. 

Si asa este, Degetzica si-a luat un avant inimaginabil la numarat. Incet, incet, de la dorinta de a sti ce-i dupa 10 a ajuns sa treaca de 100 cu numaratul. Mai are nevoie ocazional de ajutor atunci cand schimba "prefixul", dar in general numara fara greseala pana la peste 100. Asta in romaneste, dar incearca sa prinda teren si in franceza si engleza unde a ajuns la 20. 

Tot numarand si vorbind in franceza am remarcat un lucru bizar. Dupa doua luni de vacanta si dupa uitat zilnic la Baby TV, Caillou si Trotro, progresele in franceza sunt mai mari decat dupa un an de scoala. Asa de mari si atat de bruste ca a inceput sa amestece in conversatia in romaneste cuvinte frantuzesti si, in ciuda corectiilor noastre, sa persiste. Asa ca acum turuie cu bebelusii ei cand in franceza, cand in romaneste si este un ajutor pentru Bunica Personala, aflata in vizita de lucru. Nu ii poate (inca) traduce conversatia, dar raspunde in locul bunicii la intrebari. E foarte amuzant sa le vezi pe amandoua la magazin fata in fata cu o casiera: Bunica, cu doar trei-patru cuvinte in vocabular, aseaza produsele pe banda si nu spune un cuvant, iar cealalta, cocotata pe o bara de unde face exercitii de echilibristica, face conversatie cu casiera, conversatie adresata initial Bunicii.


In romaneste, inca mai are cuvinte pe care nu le pronunta corect. Acordul intre subiect si predicat s-a imbunatatit foarte mult, acum ne zbatem pentru cel din limba franceza. Cuvinte la
care inca face metateza: pijama - pimaja, Tenerife - Terenife, recipient - repicient. La ghidon spune bidon, "f" este inlocuit cu "t" uneori, iar "r" este aproape absent.


Si acum sa va povestesc ce mai mananca Degetzica. De cand am instituit dieta pentru dintisorii busiti si am trecut pe painea cu maia, mi se pare ca lucrurile merg spre bine (cat de bine se poate in situatia unei fracturi de radacini). Incisivii afectati nu mai sunt atat de gri, incep sa-i prinda din urma pe ceilalti in ceea ce priveste culoarea alba, gri ramanand doar radacina dintilor care se vede din gingie. O alta consecinta a trecerii pe paine cu maia, este ca a inceput sa manance mult mai putina. Acum are mancaruri pe care le mananca simple, fara paine: somon afumat, hummus, muschi file, etc. 

E drept ca intre timp a descoperit ciocolata, dar ii ofer foarte, foarte rar, foarte, foarte putina si numai variante dintre cele mai negre, cu minim de zahar pe care-l gasesc si fara alte ingrediente. De altfel, scandalul nostru in supermarket nu incepe de la ciocolata, dulciuri sau biscuiti, ci de la sucul de portocale proaspat stors (exceptie pe care o fac mai ales de cand sunt insarcinata si as bea litri de suc de portocale daca as putea) si de la sushi. Noroc ca Printzul Consort si-a pus ambitia la incercare si, dupa o saptamana de strans ingrediente, s-a apucat sa faca sushi, asa ca acum Degetzica poate manca dupa pofta inimii si noi la fel. Atunci cand suntem la vreo adunare campeneasca Degetzica cere invariabil porumb. Fiert, copt, cu unt si sare sa fie, este intotdeauna amatoare de unul, doi, trei, cati putem cumpara.

Despre mancarurile mai normale, numai de bine. La trei ani si jumatate de la inceputul diversificarii, Degetzica a inceput sa manance salata de ardei gras (doar ardeiul, de celelalte legume din salata nu se atinge), ananas si mandarine bucati (din conserva, dar tot e un progres, pana acum nici nu vroia sa le vada). A ramas fidela marului bucati cu scortisoara si vanilie, dar cum in Belgia nu prea am vazut varietati de vara, iar varietatile bio din import vin tocmai din Noua Zeelanda, a fost nevoita sa se reorienteze spre pepenele grecesc si strugurii italieni. Mananca si feta (pana acum i se parea prea sarata) si masline cu cutia, daca ar putea. In rest, orice fel de mancare gatita, orice fel thailandez/chinezesc nepicant dupa pofta inimii, dar neaparat dupa principiul "daca nu e carne, nimic nu e", macar un pestisor sa fie acolo.


Dupa toata aceasta poveste lunga, concluzia este clara si una singura. Nu pot sa spun ca nu sunt mandra. Sunt mandra pana la cer si inapoi si o iubesc maxim, teribil si iremediabil asa cum este, nu as schimba nici un fir de par din capul ei, nici un gand, nici o traire si nici o experienta avuta impreuna. Toate ne-au ajutat sa crestem impreuna, eu am descoperit empatia, compasiunea si daruirea de sine, am invatat ca treburile se pot face si mai tarziu, copilul fiind cea mai mare "treaba" a mea, am invatat sa ma plimb si sa ma joc. Ea? Eu sper ca a descoperit un singur lucru, cel mai important: ca o iubim neconditionat, asa cum este, intotdeauna si in fiecare zi.


PS. Doua date tehnice as vrea sa las pentru posteritate, nu pentru altii, caci, nu uitati, fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul lui, ci pentru cand ma va lovi scleroza si-mi voi cauta inspiratia aici: Degetzica la patru ani are 16.3 kilograme si 104 centimetri. Si o inimioara de iubire ce bate in pieptul meu.

Alexandra si Fotografiile (noastre) de familie

$
0
0

Ne-am vazut pe la 7 si ceva seara, in parcul IOR din Bucuresti. O cunosteam virtual de cativa ani, insa nu ne intalnisem niciodata pana atunci. I-am admirat fotografiile facute si nu am reusit sa gasesc nici una care sa nu-mi placa. Sincer va spun, fotografiile ei ating suflete, sunt atat de frumoase si pure si calde ca nu ai cum sa nu le iubesti si sa nu-ti doresti sa le revezi si iarasi si iarasi si iarasi. Imi doream in secret sa ne fotografieze si pe noi, dar visul devenea din ce in ce mai indepartat cu fiecare vizita a noastra (rara) in Romania. Pana cand am castigat, prin februarie, la un bazar umanitar, o licitatie pentru o sedinta foto cu Alexandra.


Stabilisem intalnirea la 6.30, dupa nenumarate tatonari. Prea devreme pentru noi, prea tarziu pentru noi, prea devreme pentru ea, etc. Eram cu nervii invartiti in jurul capului, ca parul negreselor. Soarele, pana atunci rotund si mare, se pregatea sa se piteasca dupa blocurile gri si imi era teama ca ajungem sa facem fotografii la lumina felinarelor. Machiajul meu, elaborat facut de acasa, incepea sa curga, de la canicula de mai. Degetzica, imbracata cu cea mai noua, frumoasa si festiva rochita a ei, plictisita de asteptarea Alexandrei, vroia sa se joace. Sa alergam. Sa se dea in leagan. Sa mergem la groapa cu nisip. Dupa coada la leagan (urasc cozile la fiecare instalatie de la locurile de joaca din Bucuresti), am asezat-o in sfarsit intr-un leagan din acela de bebelusi, infoindu-i rochita in jur. E bine, macar am fentat groapa cu nisip, dar uite, trebuie sa eliberam leaganul, in spatele nostru coada nu se micsoreaza. Degetzica nu se lasa convinsa, mie imi este jena de ceilalti care asteapta, dar si mila de ea, care nu a apucat nici sa-si faca vant de zece ori. Negociem, ea nu se lasa, asa ca atunci cand am vazut-o in departare pe Alexandra, am rasuflat usurata si i-am deturnat atentia.


Stiam ca Alexandra e tanara, dar avand deja doi copii, dintre care unul mai mare decat Degetzica, nu ma asteptam sa vad o pustoaica. Dar exact asta am vazut: o pustoaica cu breton asimetric, in jeansi evazati si un tricou cool, carand o geanta burdusita. M-a intrebat discret daca Degetzica vorbeste romaneste ca sa stie cum sa i se adreseze. Normal ca vorbeste, ii spun si ma gandesc ca si daca n-ar fi facut-o, as fi fost eu translator. Habar n-aveam cat ma inselam, Alexandra nu are nevoie de translator, de fapt, ea nu vrea translator, caci ea vorbeste direct cu copilul. Timp de o ora, Printzul Consort si cu mine am fost niste personaje secundare. N-am apucat decat sa-i soptesc Alexandrei "Stii, n-as vrea sa iasa si ouale astea in cadru." (era chiar dupa Paste, iar tot parcul IOR este semanat cu oua si iepuri uriasi), iar Alexandra sa-mi sopteasca inapoi "Don't worry, we are not here for the plastic.", apoi si-a intrat in rol.


Degetzica a fost putin timida initial, caci nu o cunostea, dar in cinci minute cine alerga cu scantei la talpi, strigand "Alexandra, Alexandra, uita-te la mine?" Exact, tocmai ea. Timp de o ora, a alergat in cea mai importanta cursa a planetei, a sarit, a facut pe iepurele, s-a ascuns dupa frunzele copacilor, a ras si s-a simtit in al 11lea cer. Cred ca niciodata, in toata viata ei, o alta persoana adulta in afara de noi, nu s-a mai jucat atat de frumos si de dedicat cu ea. Alexandra i-a oferit toata atentia ei, noi doar intram din cand in cand in joc sau ne dadeam coate in afara cadrului, cum ca ar trebui sa luam lectii. Parca eram la un loc de joaca in aer liber, iar Alexandra era animatoarea, nu fotografa. Timp de o ora, Degetzica a stat cu ochii lipiti de Alexandra si de obiectivul ei magic care putea calcula viteze de fetite sau sarituri de iepuri creti. Din cand in cand, pentru ca Alexandra nu vroia sa participe la cursa (de ce oare?), Degetzica ne ruga pe noi sa-i fim parteneri. Murea de incantare cand Alexandra declama la final "Doamnelor si domnilor, ce surpriza: Degetzica a castigat aceasta cursa foarte importanta, este pe locul intai, felicitari!"


La final, cand ne-a spus ca mai trage cateva cadre si-i gata, nu mi-a venit sa cred. Si nici Degetzicii. Ea a inceput sa planga. Cand a trecut o ora si cand a reusit sa faca atatea poze cat sa poata selecta 35 dintre ele? Degetzica, cu obrajii uzi de lacrimi, i-a pupat mainile, gestul ei suprem de iubire, recunostinta si supunere, care mie imi pune un nod in gat. Atunci, mi-a pus un nod in gat si mi-a adus lacrimi in ochi, caci era prima oara cand pupa mainile altcuiva in afara de noi doi. Am condus-o pana la iesirea din parc. Alexandra reusise, intr-o ora, sa alunge nelinistile mele ca se intuneca si nu mai ies pozele, ca mi se duce machiajul, ca Printzul Consort are un tricou cu un strut cu gatul lung sau ca se vor vedea in fotografii toate vanataile si juliturile pe care si le insusise Degetzica in cele doua saptamani de vacanta caniculara la bunici.


Iar cand am primit fotografiile... Mi-am facut un ceai si m-am lipit de ecranul computerului o ora. Le-am privit intai grabita, apoi savurandu-le una cate una. Le-am trimis Printzului Consort, apoi bunicilor. Nu am stiut pe care sa aleg pentru a le pune pe Facebook. Sunt minunate. Sunt perfecte. (Si asta nu pentru ca suntem noi perfecti, nici pe departe.) Sunt asa cum mi-am dorit, nu as inlocui nici una cu alta, poate, mai reusita, pe toate le iubesc. Sunt cei mai bine cheltuiti bani din vacanta de Paste 2013 si cea mai pretioasa amintire de cand Degetzica avea 3 ani si 9 luni. 

Daca se vad juliturile si vanataile? Da, se vad pe alocuri, dar zau de conteaza. Conteaza zambetul si fericirea Degetzicii, surprinse intr-o clipa de inspiratie. Se vede ca machiajul meu nu mai este perfect si ca parul imi sta in dezordine de la atata sarit si alergat? Se vede si asta, dar n-am pozat pentru ziar, e normal sa fie asa. Se vede ca soarele se ascunsese dupa blocuri? Deloc, fotografiile sunt pline de lumina. Lumina noastra, pe care Alexandra a reusit s-o surprinda.

Nu am cuvinte sa va recomand indeajuns Fotografiile ei de familie, sunt sigura 100% ca nu veti regreta. Luati-va copiii si mergeti sa va intalniti cu ea, are niste abilitati de comunicare cu cei mici care-i vor lasa pe multi parinti masca. Eu deja fac planuri pentru urmatoarea intalnire cu ea, poate chiar la botezul lui Poppy. Singurul meu regret? Ca nu voi reusi sa ma intalnesc cu ea pentru a-mi face poze insarcinata versiunea 2.









Trei saptamani de scoala (2eme maternelle)

$
0
0
Anul trecut scoala nu a fost pasiunea Degetzicii, asa cum a lasat in mod foarte evident sa se vada, iar noi am inteles. Teatrul efectuat zilnic in holul blocului, intarzierea "intamplatoare" a orei de trezire atat de mult incat ratat ziua au facut parte din programul de anul trecut. La final de an reuseam s-o mai convingem doar cu numaratul zilelor pana la vacanta, ba pana la cea de Paste, ba pana la cea din Tenerife. Asa ca a fost cea mai fericita cand a inteles ca a venit vacanta si ca va mai merge la scoala haaaat, tocmai in septembrie.


Vazandu-i fericirea, dar si pentru ca imi era dor de diminetile tarzii petrecute impreuna in pat, de mic-dejunuri in doua, luate pe balcon, nu am inscris-o la nici un stagiu. Nici nu cred ca ar fi vrut, dar nici n-am incercat. Ne-am petrecut toata vara intr-un laissez-faire superb, eu mai mult zacand, dar incercand sa fiu prezenta, iar ea jucandu-se. Cand septembrie se apropia cu pasi repezi am inceput sa vorbim despre scoala, despre noua madame si despre faptul ca este posibil sa i se schimbe si colegii. Am luat toate precautiile, caci ii stiam impotrivirile si tristetile: madame, tunsa foarte scurt, genul sportiv, mereu in jeans, nu-i placea, caci si-ar fi dorit-o pe colega acesteia, mult mai feminina in straie si atitudine, iar colegii si-i vroia tot pe cei vechi, in special fetitele. Asa ca a zugravit totul in culori pastel si ne-am aratat entuziasmul ca a crescut si este in 2eme maternelle cand pe rand, cand la unison, Printzul Consort si cu mine.

Cu vreo doua saptamani inainte am inceput numaratoarea inversa si, lucru ciudat, Degetzica a inceput sa tresalte de bucurie. Am crezut initial ca mimeaza entuziasmul prietenilor ocazionali facuti la groapa cu nisip, dar acesta s-a mentinut constant zi de zi. In ultima zi de vacanta am pregatit impreuna rochita, pantofii si rucsacelul. In prima zi de scoala s-a trezit la prima sonerie a ceasului, la fel de vesela ca in ultimele zile. A fost foarte incantata ca merge si Bunica Personala cu ea si de-abia a asteptat sa-i arate clasa ei de la etaj. 

In Belgia nu se organizeaza nici un fel de festivitate de incepere a scolii, asa ca prima zi de scoala este o zi ca oricare alta. Nu se duc flori, nimeni nu se imbraca festiv, noi nu am avut decat pachetele de servetele umede si uscate cerute inca din vara si rucsacelul Degetzicii. Am sosit printre ultimii (daca nu chiar ultimii), dar asta a fost strategia mea ca sa intram intr-o atmosfera linistita. In clasa ei, vanzoleala era in toi, dar, lucru bun, nimeni nu plangea (inca). Plansete si urlete se auzeau, in schimb, de la classe d'accueuil si, mai putine, de la 1ere maternelle, clasa ei de anul trecut, dar Degetzica nu a parut prea impresionata, mai miscata am fost eu.

Copiii mai vechi se jucau nestingheriti la cele 4 masute pe care se aflau jucarii diverse. Cei mici (Degetzica este intr-o clasa mixta, 1ere si 2eme) stateau retrasi pe bancute si nu prea erau in apele lor. Erau si trei parinti: mama si tatal singurei fetite "de ciocolata" din clasa si taticul unei fetite noi. Am descoperit cu incantare (nu mai povestesc bucuria Degetzicii) ca mai toti colegii de anul trecut ii vor fi si anul acesta alaturi. Desi vesela, Degetzica nu s-a dezlipit de fusta mea, nici vorba sa plec. Ca sa incerc s-o introduc in atmosfera, dupa ce ne-am bucurat impreuna de fiecare coleg revazut, am pornit intr-un "tur al clasei". Uite aici punem cutiuta cu gustarea, aici sunt dosarele cu lucrarile voastre, aici veti face in fiecare zi calendarul, hai sa spunem zilele saptamanii... ai vazut? marti si vineri aveti ore de gimnastica, iar fiecare zi a saptamanii are un animalut de plus, etc, etc, etc. Degetzica parea incantata, dar nici vorba sa ma scape din ochi.

Dupa vreo jumatate de ora i-am propus sa plec. Nu a acceptat, m-a rugat sa mai stau. Am mai ramas si bine am facut, caci fetita de ciocolata s-a prins ca i-au plecat parintii si sa te tii: cerul s-a dezlantuit, lacrimile s-au dezlegat, iar urletele si-au croit spatiu prin gatul acela micut, un spatiu pe care nu-l credeam posibil. Madame a vrut s-o ia in brate s-o consoleze, dar fetita s-a opus: urla in continuare ca un animal ranit si-si arunca manutele si piciorusele, incercand sa loveasca pe cine prindea. Ceilalti copii au intepenit: de la masutele lor o priveau cu teama. Adevarul este ca si pe mine reactia ei atat de puternica, de viscerala ma speria si ma intrebam cu ce inima au plecat parintii ei, stiind ca fetita sufera atat de tare. In ciuda madamei, care incerca s-o ia in brate, fetita a vrut sa fuga din clasa, iar eu am crezut pentru moment ca pleaca sa-i caute. Madame a lasat-o si bine a facut, fetita a urcat la etaj, in clasa surorii ei, mai mare cu un an. 

Am mai ramas inca o jumatate de ora, poate chiar mai mult. M-am bucurat enorm ca nimeni n-a mai venit sa-mi spuna sa plec, nimeni nu mi-a soptit conspirativ ca nu-i bine ce fac, ca o invat prost pe Degetzica si asa va face tot anul, nimeni nu mi-a sugerat ca-i ok daca nu vrea sa ramana, ca sigur se obisnuieste intr-o zi, o saptamana, o luna, un an. Nu stiu daca m-au ignorat intentionat, stiindu-mi ideile din anii trecuti sau, mai plauzibil, nu au avut timp de mine. Eu doar am profitat de timpul asta unic ca s-o familiarizez pe Degetzica cu noua clasa si s-o reasigur ca mamica vine intotdeauna la ora pe care am stabilit-o impreuna. La final am scos din buzunar si imbratisarile noastre de anul trecut: de urs polar, de panda, de maimuta si de leu, iar nelinistea Degetzicii a inceput sa se risipeasca, ba chiar a incepu sa zambeasca usor. Asa ca atunci cand madame le-a propus sa stranga jucariile ca sa inceapa activitatile, Degetzica a acceptat cu inima usoara ca mamica si bunica pleaca. Oricum nu mai erau decat doua ore.

Am gasit-o senina si turuind vesela. Ii scosese afara, la nisip, iar acolo se jucase cu colegele ei. Mi-a povestit de toate: de Antonella, Victoria, Camille, Allesia-Linh, dar si de noua Karolina pentru care a facut subit o pasiune. Mi-a spus ce le-a intrebat, ce i-au raspuns, cum au facut aia si cealalta. Dar fetita de ciocolata ce-a facut, mamico? A mai plans? Noooo, cum sa mai planga? m-a interogat, de parca o intrebasem cea mai mare enormitate de pe pamant. S-a oprit, a tinut-o madame in brate (deci a reusit pana la urma), iar la pranz a mancat langa o alta fetita de ciocolata (sora ei).

Au trecut trei saptamana de atunci. Nu in fiecare dimineata are chef sa se trezeasca si sa mearga la scoala. Nu zice nu daca ii propun sa ramana acasa. Nu vrea sa ramana la pranz, cu atat mai putin dupa pranz. Dar o vedem cu mai multa tragere de inima decat anul trecut, ne povesteste tot timpul cu cine s-a jucat si cu cine a vorbit. Caci dupa trei saptamani de scoala si dupa ce ne-au povestit educatoarea si ajutorul ei, noi credem ca acesta a fost declicul: in vara asta, Degetzica a facut progrese mai mari la franceza decat a facut in tot anul. Oricat sunt de impotriva desenelor animate la varste mici, trebuie sa recunosc ca cele 10-20-30 de minute pe zi de Caillou sau Trotro si-au aratat roadele foarte repede: Degetzica, cunoscuta drept o fetita timida, care se ascundea intotdeauna dupa mine si nu scotea nici un cuvant, turuie acum la scoala. Bineinteles, faptul ca are patru ani si nu trei are propria lui contributie la "succes", sunt convinsa de asta. Desi anotimpurile si lunile nu-i sunt inca foarte clare in minte, acum este mult mai orientata temporo-spatial decat era anul trecut pe vremea aceasta: stie zilele saptamanii, stie ca dupa zilele de scoala vine week-end-ul in care toata familia este acasa, stie ca urmeaza si niste vacante la un moment dat. La fel, faptul ca ii povestesc in fiecare zi programul si siguranta ca voi veni intotdeauna la ora stabilita, indiferent ce s-ar intampla, o ajuta. Si nu in ultimul rand, abordarea educatoarei, mai putin dotata/inclinata spre activitati creative si/muzicale si mai dornica de relaxare (si a ei si a lor) in aer liber isi pune amprenta, caci copiii par lasati mai mult sa se joace in contradictie cu activitatile facute anul trecut. Sper sa-si mentina acest ritm bun si in lunile ce vor urma, eu ma bucur foarte tare ca ii scoate afara zilnic, ba chiar si in zilele cu cateva picaturi de ploaie, chiar daca atunci cand ma duc s-o iau Degetzica este printre cei mai murdari copilasi (impiedicatul si capul in nori sunt de vina aici, uneori am impresia ca-l mosteneste pe Printzul Consort, ha, ha, ha). 

In concluzie e bine, ceea ce va dorim si dumneavoastra, oriunde v-ati afla pe scara scolara. Speram ca entuziasmul sa se pastreze neatins si dupa ce se naste Poppy, caci nu degeaba Poppy o roaga in fiecare dimineata, inca de pe acum, sa ramana cu el si cu mamica acasa.


Despre Rosia Montana cu Degetzica

$
0
0

- Mami, dar de ce vor sa distruga partea aia de tara? Si noua ne place mult? Noi nu vrem? Noi am fost vreodata acolo? Ce patesc copiii? Si cum ajung chimicalele la copii? Dar tu de unde stii?



Toate aceste intrebari au pornit de cand am inceput sa vorbim in casa despre protestele contra exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Ar fi fost foarte simplu sa-i spun ca nu-i treaba ei, ca asta-i treaba de adulti. Sau, si mai bine, sa ne ferim de urechile ei fragede. Dar nu am putut: noi am ales intotdeauna sa-i spunem adevarul, chiar daca uneori l-am invesmantat in culori mai frumoase, asa, ca pentru patru ani. In plus, subiectul mi se pare mult prea important, arde prea tare, iar sa-ti bagi capul in pamant ca strutul sau sa te prefaci ca nu ai nici o parere mi se pare lasitate, mai ales ca se presupune ca asta-i pamantul (pamant in sens generic, nu neaparat cel din Rosia Montana) pe care-l vom lasa mostenire copiilor nostri. 


Asa ca i-am spus: ce stiu eu, cum ne doare pe noi ce se intampla acolo, chiar daca am plecat din Romania. Cum decizia mea de a scuteci textil a pornit prima data nu de la argumentul sanatatii pielii bebelusului, ci de la cel al poluarii planetei si cum noi reciclam in Bucuresti pe vremea cand eram privita ca nebuna cum ma duceam cu sacosa dimineata la 7 la "borcanele" de reciclare din drumul meu spre metrou. Cum incercam noi sa schimbam aceasta soarta, fiecare in felul lui, unul mai putin, unul mai mult. Cum imi doresc sa mergem cu totii la flashmobul organizat in Bruxelles, apoi la orice alt protest care va mai urma.

A fost foarte receptiva; se afla la varsta la care cuvintele mamei sunt litera de lege, dar nu numai atat: a fost speriata sa afle ca apa pe care o bem ar putea sa ne imbolnaveasca sau ca in cativa ani poate disparea o padure ca cea in care ne plimbam noi frecvent. Pentru flashmob a inteles rapid: "uite, draga mea, trebuie sa desenam pe asfalt frunza asta din poza. Ne imbracam in rosu sau verde. Eu in rosu, Daddy, pentru ca nu are haine rosii, se imbraca in verde. Tu ce culoare iti alegi?" Si-a ales hainutele rosii si a repetat acasa, batand din picioruse: "Nu suntem de acord! Eu nu sunt de acord! Poppy, tu esti de acord?" intreaba, atunci cand isi aducea aminte. Si am fost. Rapid, rapid, caci asteptam musafiri importanti din tara, ca ciorba de perisoare nu era gata, iar cozonacii erau pusi la dospit. Cu gandul la protest si cu stresul ca nu-i autorizat, nici cozonacii n-au iesit stralucit. Sau poate pentru ca m-am incapatanat sa-i fac cu maia, nu cu drojdie, desi nu mai facusem niciodata si m-am bazat pe o reteta care numai simpla nu a fost?


 Am mai reusit sa ajungem o data, intre o paine cu masline, coaja de lamaie si ierburi de Provence si o oboseala crancena. De data asta ma relaxasem cu privire la autorizare, vorbisem cu fetele din grupul de salvare, cu organizatorii, iar asta s-a vazut: au iesit niste paini magnifice, 9 la numar, de data asta fara nici o greseala de calcul. Am purtat si tricouri inscriptionate cu Rosia Montana. "Ca tine, mami, ca tine vreau si eu."

- Mami, dar cand strigam ca nu suntem de acord? Ca eu m-am plictisit sa stau pe iarba.

Ce sa-i faci, sange tanar, simtea nevoia de actiune, nu de taiat paine (din painea noastra, cu maia, statusem in noaptea precedenta pana la 4 sa o coc) sau de dat pe toboganul de la locul de joaca. 

A avut ocazia sa spuna ca nu-i de acord putin mai tarziu, in fata Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, locul unde avusese loc incidentul care dusese la arestarea unei mame in fata fetitei ei de 3 ani. Desi am ajuns chiar cand grupul scanda (deh, nu mai sunt nici eu asa sprintena de cand am un Poppy in burtica), m-am bucurat sa-i vad interesul si sa-i tin o mica "lectie", asa cum se poate vedea in video-ul de mai jos.



Nu pot decat sa va rog sa va informati. Sa urmariti documentarul acesta cutremurator despre impactul minelor de aur in Peru, apoi sa vedeti fotografia asta. Apoi mai cititi o data: ce a spus Academia Romana despre subiect sau ce spune domnul acesta care se pricepe. Apoi luati o decizie, nu rameneti confortabili in fotoliul de acasa, mangaind telecomanda si spunand ca nu aveti toate datele problemei si ca sigur, sigur adevarul este dincolo de noi. Apoi poate ne vedem in strada. Daca nu cu mine, atunci sigur cu prietenii mei. Caci doar #unitisalvam #rosiamontana. Hai sa traim curat si noi, si copiii nostri!


Poppy

$
0
0
Incet-incet, am ajuns la jumatatea sarcinii cu Poppy. In mod cert, a doua oara nu este ca prima oara. Initial, constatarea asta m-a intristat, imi dorisem atat de mult sa am din nou starea aceea minunata, inefabila si de nereprodus de a fi insarcinata. Pe cand Degetzica era doar un bobdeorez in burtica, aveam senzatia (gresita, stiu, nu va ingrijorati) ca sunt singura femeie de pe pamantul asta care poarta un copil in burta, iar apoi ii va da nastere. Mergeam (dar ce zic mergeam? pluteam, nu mergeam) pe nori albi, grasi, la kilometri departare de pamant si ma uitam la toate celelalte femei, imaginandu-mi cat de triste sunt ca nu au pe nimeni in burta si ca nu pot trai senzatiile astea minunate.

Acum lucrurile s-au schimbat, il simt altfel pe Poppy decat pe Degetzica. Nu stiu pe ce ar trebui sa dau vina: poate startul dificil, poate raul care m-a doborat la pat trei luni, poate lunile intregi de asteptare, de tristete, poate prezenta Degetzicii care imi polarizeaza toate gandurile si miscarile eficiente si pentru care ma straduiesc sa fiu acolo de fiecare data, poate doar ca-i a doua oara si nu prima. La Degetzica lucrurile s-au intamplat foarte repede, prea repede, a fost de ajuns sa pun dorinta in cuvinte. Apoi, toata sarcina, de la inceput pana la sfarsit, a fost ca o minune: niste greturi anemice la inceput (atunci mi se pareau maxime, dar nu trecusem inca prin cele cu Poppy), o durere de sciatic aproape de final, in rest fericire si zen. Am ajuns la 40 de saptamani foarte activa si fara sa stiu macar cum se prezinta o contractie.

Poppy, in schimb, ne invata rabdarea. Eram tentata sa scriu la trecut, ne-a invatat, dar nu, lectia nu s-a terminat dupa ce am ramas insarcinata, ci-si urmeaza planul ei. Cel mai greu mi-a fost mie, Printzul Consort este un rabdator prin nascare, cred. Dar eu, obisnuita cu "vreau acum, mortis, neaparat" sufeream luna de luna in urma intrebarilor fara raspuns. Cand, in sfarsit, am vazut cele doua liniute roz pe testul de sarcina, eram convinsa ca voi urma "traseul" sarcinii cu Degetzica: vizite lunare la medicul ginecolog, analize peste analize, cele 4 echografii standard, testele de determinare a anumitor anomalii cromozomiale, la final nasterea undeva, intr-un mediu cat de cat prietenos. Curand, drumul a inceput sa se netezeasca si sa fie drumul lui Poppy care nu seamana mai deloc cu drumul Degetzicii: am renuntat la primul medic ginecolog dupa doua consultatii de cate 15 minute fiecare si m-am indreptat spre moasa. Moasa face cam tot ce face si medicul ginecolog, numai ca isi foloseste mainile. In loc de sonda echografului, moasa are o mana cu care-l mangaie pe Poppy pe capsor, iar cu cealalta isi potriveste stetoscopul vechi, de care eu am vazut doar la muzeu. Am dat ginecologul chipes si deschis-la-minte (asa mi-a fost prezentat, eu n-am avut ocazia sa vad deschiderea, dar poate m-am dus eu cu subiecte care nu intrau in aceasta deschidere) pe o doamna, medic ginecolog, trecuta bine de 50 de ani, care intelege mai bine la ce ma refer cand spun nastere nemedicalizata si care pare sa fi citit mai mult despre riscurile unei nasteri vaginale dupa o cezariana.

Un alt motiv pentru care am renuntat la medicul ginecolog cel chipes au fost echografiile. De fapt, in cele 15 minute de consultatie mare lucru nu se intampla in afara de echografie care, mi-am dat eu seama, era regula si "highlight"-ul fiecarei intalniri. Renuntand, nu stim inca (inca o cale de a invata rabdarea) ce este Poppy, desi la Degetzica am stiut de la 14 saptamani. Acum observ cu surprindere ca prima intrebare pe care cei din jur ti-o pun, dupa ce le spui ca nu stii inca, este daca nu cumva, dintr-un anume motiv, vrei sa ai parte la nastere de surpriza vietii. Nu, nu vrem surprize, vrem sa stim, mai ales ca Degetzica de-abia asteapta un verdict definitiv, dar vom afla de-abia la echografia de trimestru doi, adica la 24 de saptamani.

In final m-am decis sa schimb si vitaminele prenatale pentru care primisem reteta tot de la chipesul ginecolog si pe care, in ciuda articolelor citite care demonstrau ineficienta sau, mai rau, toxicitatea lor, le cumparasem. Dupa prima cutie am facut totusi schimbarea, intorcandu-ma la omega 3, ulei de peste fermentat, vitamina D, iar acum si la magneziu. 


Degetzica este topita dupa Poppy, nu-mi imaginam ca se va atasa atat de tare de un bebelus nenascut, o realitate palpabila doar sub forma burtii mele care se rotunjeste pe zi ce trece. Discutiile dintre ei sunt minunate, daca Degetzica nu si-a facut inca un prieten imaginar sunt sigura ca este din pricina ca-l astepta pe Poppy. Cu el vorbeste toata ziua, ii poveste ce mancam, cum arata mancarea pe care o mancam, unde mergem, cu cine ne intalnim, ii explica inclusiv zgomotele de pe strada si faptul ca se vor desparti cateva ore, cat ea va fi la scoala, dar se vor intalni repede, dupa ce ea bea supa si mananca gustarea ramasa de la ora 10. Bineinteles, eu sunt vocea lui Poppy, orice alta voce (a incercat Printzul Consort) nu este buna. Iar daca din intamplare Degetzica nu stie raspunsul la intrebarea lui Poppy (caci Poppy mai pune si intrebari incuietoare, nu numai din acelea simple, de bebelus "de minus", cum zice Degetzica), ea ma intreaba pe mine, eu ii raspund, iar ea reproduce raspunsul pentru Poppy.

- Ti-e somn, Poppy, asa-i? ma intreaba ea dupa masa.
- Daaaa, Degetzica, de unde stii? o "intreaba" Poppy.
- Stiu eu ca dupa fiecare masa, tie ti se face somn, raspunde inteleapta familiei. Mergem acum la nani, Poppy, iti mai da mama sa mananci cateva bucatele.

Pentru ca Degetzica stie ca Poppy inoata in lichidul amniotic si se hraneste din mancarea pe care o mananc eu prin cordonul ombilical. Stie ca acum creste si se face puternic si ca in curand va da cu piciorusele atat de tare ca va simti si ea. Pentru ca-l iubeste. Pentru ca atunci cand suntem pe cale sa adormim si eu ii spun ca o iubesc, ea imi raspunde "si eu te iubesc, Poppy." si de-abia apoi adauga "te iubesc si pe tine, mami."

Pentru ca Degetzica ne-a invat minunea, iar Poppy ne invata rabdarea.
(dupa patru ani si jumatate, Degetzica in&out, Poppy in)

Intamplarea care a mutat-o pe Degetzica in patul ei

$
0
0
Nu-l aveam inca pe Poppy in burtica atunci cand am inceput sa facem planuri. Ce vom face, cum ne vom descurca, dar mai ales, cum vom dormi. Asa cum poate isi mai amintesc cititorii fideli, Degetzica a dormit in patul si-n camera ei pana pe la doi ani. La doi ani, mutati proaspat in noroasa, vantoasa si ploioasa Belgie, i-am cumparat pat de copil. O greseala si o binecuvantare, in acelasi timp, caci Degetzica a descoperit foarte rapid ca poate veni noaptea fara zgomot in patul nostru, unde ne intampina dimineata foarte surazatoare. Azi asa, maine asa, obiceiul s-a incetatenit, iar eu, satula sa ma mai ghemuiesc intr-un pat prea scurt, din care ma trezeam spre dimineata intepenita, nedemachiata si inca in haine de casa, am luat decizia s-o mutam definitiv cu noi. Oricum, dupa o luna petrecuta in vacanta in Romania, unde nu a vrut cu nici un chip sa doarma in patutul de voiaj din bebelusie, era definitiv "corupta" la traiul din sanul patului conjugal.


Deci tocmai se implinisera doi ani de fericire in trei in patul comun, cand am inceput sa facem planuri pentru Poppy. Sa doarma in camera libera, asa zisa a Degetzicii, era de neconceput, imi doream (si doresc) egalitate pentru amandoi. Nu m-ar fi lasat inima sa o culcam pe Degetzica intre noi, in patul conjugal, iar pe Poppy in camera de alaturi, fie si intr-un Moses basket, asa cum ne trecuse un gand prin minte mai demult. S-o mutam pe Degetzica in patul si-n camera ei parea o solutie simpla, la indemana, dar n-am ales-o. In primul rand, ca Degetzica nu-si manifestase aceasta dorinta, iar raspunsul ei la sugestiile noastre fusese foarte evaziv si inclina foarte tare spre nu. Si nici nu apucasem sa-i spunem Degetzicii planul pana la capat si anume ca Poppy ar fi urmat sa-i ia locul in patul nostru. Nici nu-mi vine sa ma gandesc ce furtuna ar fi fost atunci in sufletelul ei de copil unic, iar noi vroiam sa evitam cu orice pret sentimentul ca Poppy vine si-i ia locul "ei".

Asa ca decizia referitoare la camera a fost relativ simplu de luat: Poppy va dormi cu noi trei in camera. Ok, dar unde? Iarasi am trecut in revista idea unui Moses basket sau a unui patut micut care se ataseaza cu niste cleme la patul mare si astfel bebelusul este foarte aproape de mama. Am gasit chiar si un patut din asta de cumparat, mult mai ieftin decat varianta noua de pe Amazon, dar mult peste pretul unui pat simplu de bebelus de la Ikea. Cand am citit insa ca este atat de mic ca nu poate fi folosit decat pana pe la sase luni maxim (caci atunci, conform conceptiei generale, toti copiii, chiar si astia mai "atasati", care au fost tinuti langa patul parintilor, vor trece in camera si patul lor), am decis ca nu merita cheltuiala. In plus, solutie de back up aveam, caci tot de cand ne-am mutat in Belgia noi dormeam doar pe saltea, nu aveam si cadru de pat. Pastrasem solutia asta pana in zilele noastre tocmai pentru a putea, in eventualitatea unui bebelus (pe care ni-l doream si-l tot asteptam), sa marim patul cu usurinta, fara sa ne stresam ca nu se potrivesc inaltimile, culorile, picioarele, ca exista cadrul acela la mijloc, etc. Asa ca ne-am decis sa mai cumparam o saltea de o persoana pe care sa o atasam saltelei existente si unde, tot ca sa nu stricam Marea Ordine Generala A Familiei, ar fi urmat sa doarma Poppy pana cand ar fi poftit.

Zis si facut si dupa masuratori acasa si in magazin, am desfasurat o falnica saltea de 90 de centimetri langa deja generoasa matrimoniala de 1.60m. Am marginit-o de noptiera mea mov, i-am pus haine noi, am asezat si perna de alaptat/gravida la margine si am asteptat. Ce? Venirea lui Poppy, insa socoteala noastra nu s-a potrivit cu cea a Degetzicii, caci cine era cea mai incantata de noua achizitie? Ea, ea si iarasi ea: a sarit toata seara in patul de acum 2.50m, iar seara a declarat ca se culca ea pe locul lui Poppy, nu mult, ci doar pana vine el. Azi asa, maine asa, pana cand si-a adus una cate una toate papusile si ne-a spus (iar noi n-am indraznit s-o contrazicem de teama ca se razgandeste) ca vrea ca patul mic sa fie al ei si ca Poppy poate bine-merci sa doarma intre mamica si Daddy, asa cum a dormit si ea pana acum. 

Hmmm, asta nu are cum sa dureze, ne-am gandit noi, caci in cateva nopti vazusem si cateva neajunsuri la formula asta. Nemaifiind intre noi, Degetzicii a inceput sa-i fie frig noaptea. De unde pana atunci dormea pe plapuma, separand-o in doua insule de care fiecare dintre noi tragea ca disperatul noaptea, a inceput sa se trezeasca si sa ne spuna ca-i e frig. Degeaba i-am scos de la naftalina plapumioara ei, facea ce facea si dimineata tot inghetata era. Degeaba am imbracat-o cu pijamale mai groase, cand se trezea ne spunea ca-i e frig ori la maini, ori la picioare, ori la ambele. 

Dar am gasit si solutia: sacul de dormit pe care nu-l mai folosisem de cand Degetzica avea pana in doi ani. Am fost incantata sa descopar cateva firme care fac saci de dormit pentru copii asa mari, desi mai mari de 110 centimentri (asta este lungimea sacului de la umar la picioare, nu inaltimea copilului) n-am gasit (inca). Imbracata cu pijama si bagata in sac (unul dintre cei trei pe care-i avem are si maneci care se prind cu fermoar) a inceput sa doarma snur pana dimineata, fara obisnuitele treziri atunci cand dispar de langa ea. Si asa ne-am explicat de ce se trezea cand noi ramaneam mai mult la televizor sau cu alte treburi. Nu ca avea senzorul de proximitate activat, asa cum am crezut gresit vreo doi ani, ci pentru ca-i era frig. Lipsita de caldura unuia dintre noi, chiar si vara, se trezea undeva la o ora-doua-trei de cand o "parasisem".

La inceput, obisnuiam s-o intrebam daca vrea sa doarma in "patul" ei sau intre noi. Acum regula e clara: doarme in "patul" ei. Chiar daca se intampla sa adoarma intre noi, daca se trezeste noaptea, se muta singura. In timpul asta, pare perfect in regula cu gandul ca Poppy o va inlocui in locul "ei". Asa ca toata lumea este fericita: noi doi ca avem cateva luni in care putem dormi iarasi unul langa altul, ca-n "tinerete" si toti trei ne bucuram de un pat in care in sfarsit, ne lafaim in voie, fiecare pe bucata lui. Iar pentru ca Degetzica are acum patul ei, primeste in pat pe cine vrea. Asa m-am trezit intr-o noapte cu capul pe un colac in forma de rata, in alta noaptea ca tineam pe brat o pagina pe care desenasem candva niste zmee, iar in a treia cu vreo douazeci de hartiute pentru cupcakes pe care copila le subtilizase in liniste din dulap pentru un party. Dar cel mai adesea dormim cu jucariile de baie, umede inca, papusi, papusi, papusi (si nu este decat una moale, toate celelalte au cateva extremitati care ma tot inghiontesc) si cu instrumentele medicale din trusa aflata tot timpul la capul patului (ca nu se stie cand apare o urgenta). Si sa vedeti ce amuzant este cand, in toiul noptii, unul dintre noi apasa pe stetoscop si din el respira greu si tuseste tabagic un bolnav inchipuit. Sau apasam beeper-ul care ne scoala din somnul somnurilor cu urgenta lui. Dar doarme Degetzica in patul ei dupa doi ani de co-sleeping? Doarme; ce mai conteaza ca si asta tot un co-sleeping este, chiar daca mai generos?

Ma dau pe canal

$
0
0
Ce canal? Care canal? De unde canal in mijlocul (ma rog, periferia) Bruxelles-ului? Nuu, nu ne-am mutat in Olanda (inca), este vorba despre canalul Totul despre mame. Va mai amintiti emisiunea aia tare, de la Prima TV, de unde s-a auzit pentru prima data in eter de respect pentru copil, de iubire, de empatie, de alaptarea prelungita, de babywearing si, nu in ultimul rand, de mancat pietricele de pe jos? Emisiunea aia la care am filmat si noi pentru generic, motiv pentru bunica B. si Bunica Personala sa se uite zilnic, doar ca sa ne vada intr-un cadru de cinci secunde?

Ei bine, emisiunea, dupa cateva sezoane, a incetat, dar site-ul frate o duce bine-merci in continuare, creste si infloreste. Iar de cateva zile incoace s-a lansat si canalul de YouTube Totul despre mame unde, timp de 12 saptamani, in fiecare marti si vineri vor aparea cele mai vizionate interviuri din emisiune. 

Eu sunt prima care ma bucur; mi se pare ca de cand am plecat, in Romania parintii, fie ei noi, dar si cei mai vechi, incep sa citeasca, sa se intrebe, sa se informeze, sa aiba dubii si sa nu se mai culce pe urechea "lasa ca asa am fost crescut si eu si uite ce bine am ajuns". In ajutorul lor, vin si sunt adusi speakeri minunati care incearca sa ridice ceata asta in care ne-am zbatut atatia zeci de ani in ceea ce priveste educatia copiilor. Au fost Aletha Solter, Michael Thompson, iar in curand vine Alfie Kohn. 

A propos de Aletha, puteti urmari pe linkul de mai sus un interviu de zece minute in care aflati parerea ei despre pedeapsa si recompensa. Asa suna titlul interviului, dar este drept ca in cele zece minute Aletha vorbeste doar despre pedeapsa: cum ii da copilului impresia ca exista doua tabere, iar tabara invingatoare este, evident, doar cea a parintilor, cum, la un moment dat, parintii isi vor pierde aceasta autoritate, iar copiii, ajunsi acum la adolescenta, se revolta, cum, in loc sa lucreze impreuna si sa caute motivele din spatele comportamentului indezirabil, parintii nu vor face altceva decat sa "rezolve" pe loc acel comportament, dar cu singuranta ca acesta va reveni.

Ea spune ca, in general, nu sunt decat trei motive pentru care un copil are un comportament indezirabil: o nevoie nu-i este satisfacuta, are un stres sau o trauma din trecut ramasa nevindecata sau nu are suficiente informatii (fie este prea mic ca sa inteleaga regulile, fie nu i s-a explicat indeajuns). Dar nu vreau sa va povestesc cele zece minute in totalitate, mai bine mergeti si priviti (si luati aminte) interviul. Iar daca vi s-a deschis apetitul, abonati-va, de acum incolo vestile bune vin pe canal.

PS. Pentru impatimiti (sau doar pentru cei care cred ca jocul baietilor este "agresiv"), iata si un interviu cu Michael Thompson luat de Otilia Mantelers si Hotnews.ro.

Clocodilul s-a jucat cu primul autoportret al Degetzicii

$
0
0
Am ramas datoare cu o intamplare petrecuta acum haaat, sase luni, cand in Romania daduse coltul frunzei si caldura se instala incet-incet. Cam pe atunci este si ziua Printzului Consort. Bineinteles, el nu stie niciodata ce-si doreste, asa ca nu-si mai doreste nimic ca sa nu se complice. Dupa nopti si zile de gandire am gasit cadoul. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, era cadoul nu atat asteptat, ci cel despre care puteam baga mana in foc ca-i va placea si cu care se va mandri.
Caci urma sa o includa si pe Degetzica, iar Printzul Consort este tare mandru de fetica lui care-i seamana ca o picatura de apa (e adevarat, doar la par, dar cine se mai uita la altceva cand vede coama asta saten-blonzie asezata intr-o neoranduiala creata?). Intamplarea facuse sa dau pe Facebook cu cateva saptamani inainte de o mica afacere de familie (din cate mi-am dat seama) care imprima tricouri, bluze, sacose, batiste cu opera copilului. Promiteau calitate si nu erau deloc scumpi, asa ca m-am felicitat in gand pentru ideea geniala, mai ales ca pe Degetzica o apucase febra creatiei si desena intr-o veselie. Stiam exact ce voi alege pentru tricoul lui Daddy: un autoportret al Degetzicii care era in aceeasi masura adorabil si amuzant.


Operatiunea s-a desfasurat intr-un mare secret: am scanat opera, iar apoi, cu cateva zile sa ajungem in Romania, am trimis-o pe email la adresa de contact. A doua zi cine imi insenina ziua? Cineva ce-si incepea emailul cu "zana buna", iar asta eram eu, nici mai mult nici mai putin. Un raspuns foarte amuzant de la Clocodil in care-mi spunea ca opera este nemaipomenita, asa ca se rezolva. Am ales un tricou verde pal si am asteptat. 


Peste cateva zile am sunat ca sa spun ca-mi doresc sa aiba si Degetzica o amintire-minune cu primul ei autoportret, asa ca am ales si pentru ea un tricou roz-bombon. Pe seara am sunat iarasi ca vroiam si eu unul, dar nu ma hotaram la model. Pana m-am hotarat, era prea tarziu, fabrica se inchisese si mai ramasese doar livrarea. 

Livrarea a fost la fel de simpatica precum au fost si conversatiile telefonice, Octavian-imblanzitorul de clocodil fiind mesterul cuvintelor frumoase si amuzante. Dar, dincolo de cuvintele frumoase, ramane munca si rezultatul final, caci trebuie sa recunosc ca aveam mare emotie in ceea ce priveste executia si calitatea materialului. Caci degeaba ai un desen ultimul racnet al modei sau al Degetzicii, daca este imprimat pe o panza de strecurat branza. Exact asa patisem cu cateva zile inainte, cand mai comandasem opt tricouri de pe un alt site romanesc, iar trei dintre ele, cele mai scumpe din cauza unor imprimeuri deosebite semnate de Madalina Andronic, erau cele mai proaste tricouri pe care pusesem mana in viata mea. 

Asa ca am fost placut surprinsa cand am vazut desenul Degetzicii in toata splendoarea lui pe un tricou verde pal dintr-un bumbac plin si moale. Tricoul Degetzicii nu facea exceptie, era inca si mai moale decat al lui Daddy si mai frumos decat in poza de pe site. In plus, inima mare de Clocodil i-a daruit Degetzicii inca un tricou, caci avusesem niste dileme legate de marimea potrivita, asa ca Clocodilul s-a gandit sa acopere toate bazele.

Si am avut dreptate: Daddy este foarte mandru de tricoul cu opera fetitei pe el, iar Degetzica este foarte incantata ca are un tricou cu cap mic si unul cu cap mare. Doar eu am ramas fara, dar voi remedia lucrul acesta cat de curand, promit! Sa fie doar autoportretul Degetzicii sau sa fie toata familia, inclusiv Poppy?


PS. Pe Clocodil il gasiti si pe Facebook, aici. Priviti tricourile inscriptionate cu operele copiilor, care mai de care mai colorate, mai fantastice, mai naive si spuneti-mi ca nu vreti si voi unul. Ce unul? De la doua in sus, de-ati sti cat regret eu ca n-am fost pe faza sa-mi fac unul si pentru mine. Aaa, si mai am un regret: ca nu au si variante un pic mai groase si cu maneci lungi, potrivite vremii capricioase belgiene. Ia sa-i scriu eu Clocodilului si sa-i propun asta, de mult nu mi s-a mai adresat cineva cu "zana buna". 





Puiul de dinozaur sau Degetzel

$
0
0
Momentul mult-asteptat al echografiei de trimestru doi a venit intr-un moment oarecum nepotrivit. Dupa un week-end prelungit si plin la Paris, in care am petrecut ca-n tinerete - multumim, M.!, desi eram, bineinteles, cu Degetzica la pachet (sa nu uit sa-mi notez undeva un reminder pentru lunile ce vor veni: iata ca tineretea se (re)traieste dupa patru ani!), trezirea la ora 7 dimineata a fost dificila pentru toti. Degetzica a parut cea mai afectata, desi in cele trei zile (si partial, nopti) incepusem sa ne intrebam in ce zona crepusculara am intrat de nu numai ca rezista ca o eroina, dar nu da nici un semn de oboseala in ciuda orelor nedormite si a numeroaselor noutati intalnite.

Asa ca atunci cand am ajuns cu respiratia taiata in cabinetul doctorului eram un mic pachet de nervi pe care incercam sa-l dispersam amandoua prin niste imbratisari pline de dragoste. In timpul asta, Poppy se zbatea spasmodic, ori de la fuga matinala, ori anticipand, parca, ce va urma.

Doctorul, celebru echografist la care fusesem indrumata de moasa, are un mare defect: vorbeste cu o voce abia audibila, ceea ce-mi facea si mai dificila intelegerea, in situatia in care Degetzica se foieste de colo-colo si pune tot felul de intrebari cu o voce de cel putin cinci ori mai ridicata decat a lui. In rest, este la fel de expeditiv ca si ceilalti pe care-i mai intalnisem si nici n-o baga in seama pe Degetzica. Cum fusesem prevenita de moasa si nici nu ne dusesem acolo la un playdate sau la o sueta, nu m-a deranjat. Pana la un punct.

Si incepem. Ii arat Degetzicii ecranul pe care sa se uite, ii mai traduc una-alta. Printzul Consort, ramas sa parcheze masina, ajunge cu cateva minute de intarziere. Pe ecran il vedem pe Poppy, acum marisor deja. Degetzica era in extaz, in timp ce Printzul Consort, ramas in picioare langa scaunul ei, era din ce in ce mai nedumerit. "Puiule, eu vad un pui de dinozaur", il aud soptindu-mi, in timp ce Degetzica ne anunta: "Uite-i caputul, uite-i ochii, uite-i nasul." Culmea era ca avea dreptate, Degetzica vedea la fel de bine ca un echografist.

Eu ma inmoi toata, Poppy mi se pare foarte frumos, cu chipul rotund, cu buze pline si ochii mari ai Degetzicii. Ii cer doctorului sa imprime imaginile acelea, el urca putin sonda pe burta mea si ne anunta plat ca este un baietel. Hopa! Desi simteam asta de multa vreme, desi bunica a avut fata si baiat, mama - fata si baiat, ma asteptam totusi sa aud ca vom avea o fetita, asa ca vestea ma ia putin prin surprindere. Sau macar sa aud niste felicitari, nu asa se face cand dai o astfel de veste? Temandu-ma de reactia Degetzicii, o anunt cat pot de vesela ca Poppy este baietel. "Da? Cand a zis de penis?" ma chestioneaza ea, neincrezatoare, in linistea si intunericul cabinetului, moment pentru doctor sa-si ridice ochii din ecran si sa ne priveasca mirat. Poate pentru ca a auzit cuvantul penis din gura unui copil de patru ani, in timp ce el folosise un cuvant de alint, gen cucusor in romaneste?

Consultatia dureaza putin, mult mai putin decat a durat acum patru ani si jumatate la Degetzica si eu parca pasesc pe nori. Degetzica si Printzul Consort ies, eu mai raman pentru o ultima masuratoare. Totul este bine, perfect chiar, Poppy este marisor si puternic, iar doctorul pare sa nu dea prea mare importanta contractiilor care ma bantuie zilnic de o luna incoace. Nu-mi spune ce-i cu ele, de ce au aparut asa devreme (nici nu ma asteptam sa-mi spuna, nu cred ca stie nimeni), imi spune doar sa ma bucur de sarcina si sa o iau usor. Nici vorba de bed rest, de care imi era atata teama. Imi scrie factura, imi cere banii, eu nu am suficienti, asa ca ies val-vartej pe usa, cautandu-l pe Printzul Consort. Nu-l gasesc, trag concluzia ca au plecat spre la masina, asa ca alerg pe scarile in spirala, trec de receptionera si ma avant in strada doar in bluza. Ii ajung de-abia la masina, am rasuflarea taiata si imi e frig (sunt doar 5 grade, in Bruxelles vine iarna), iar in spatele mintii mi se roteste intotdeauna vestea ca vom avea un baietel. 

Ma intorc in cabinet, doctorul imi da un plic baban in care a pus rezultatul examenului, ne dam mana, ii zambesc si-i urez o zi frumoasa si alte amabilitati frantuzesti si ies. Am fost o doamna, dar nu-l pot ierta ca ne-a dat vestile astea atat de importante, atat de plat.

In masina, scot din nou pozele cu chipul lui Poppy, in timp ce repet ca o moara stricata "o sa avem un baietele, o sa avem un baietel". Oare chiar am spus cuvintele astea sau au fost doar in mintea mea? O intreb pe Degetzica daca se bucura. "Da, mamico, doua fetite e prea mult, asa e mai bine: o fetita si un baietel. Eu sunt fetita!" ma asigura ea, sa nu am nici un dubiu.

Iata ca va exista si o noutate, desi ma plangeam ca nu mai exista: vom avea, pentru prima data in viata noastra de parinti, un baietel. Va fi minunat, Poppy, sunt sigura! m-am trezit soptindu-i astazi, dupa ce, de mirare, toata ziua de luni, aproape ca n-a miscat.

PS. Cine are "Raising Cain" de Michael Thompson? Sau cartea in romaneste, tocmai aparuta?

Routerul si uterul

$
0
0
Duminica seara, in masina, in drum spre casa, avea loc o mica lectie de franceza. Ii explicam Degetzicii, cu ultimele puteri, cateva cuvinte fratuzesti intalnite pe un panou de la marginea drumului. Bineinteles, Degetzicii atat i-a trebuit si a inceput sa ne intrebe alte si alte cuvinte, sfarsind in franceza de-a dreptul (Degetzica iubeste explicatiile din orice domeniu, iar cele lingvistice sunt printre preferatele ei, cu exemple in toate cele trei limbi pe care le cunoaste mai mult sau mai putin).

- Si le router, c'est quoi?
- Hmmm, le router?! Router-ul este cel care ne da internet si imagine la televizor, cutiuta neagra cu becuri albastre de pe hol, incep eu sa-i explic, savant, gandindu-ma ca, nimic nou sau neobisnuit, a adaptat un cuvant englezesc in franceza. Cum eu nu intreb niciodata la final daca e clar, daca a inteles si nici ea nu a cerut mai multe explicatii, tacerea s-a lasat curand intre noi. Credeam ca proceseaza ce a auzit, cand, in linistea noptii, o auzim:

- Le router, c'est dans le ventre de maman.

Ha, ha, ha, hi, hi, hi, rasete in partea din fata a masinii. Degetzica, deloc surprinsa sau suparatade rasul nostru, ne tine isonul si continua cantat "Le router, c'est dans le ventre de ma maman." 

Hmmm, devine serioasa si dubiasa treaba, de unde asa idee in capsorul cret al Degetzicii? Te pomentesti ca ea are impresia ca eu dau internet, telefonie si televiziune, 3-pack, la tot cartierul. Ia sa incerc sa elucidez:

- Dar de ce spui asa, mamico? Stii ca routerul este pe hol, langa raftul de pantofi. Poate fi el si in burtica la mine? La mine este deja Poppy, nu cred ca mai are loc si routerul.
- Le router, c'est dans le ventre de maman. Le router este casuta lui Poppy, nu? L-e-o-r-u-t-e-r, spune ea cu dictie, cat de clar poate.
- Aaaaa, mamico, spui de uter, nu? L'uterus, da?
- Daaa, nu mi-ai spus tu ca Poppy sta intr-o casuta ce se cheama uterul? Pam-pam!

P.S. Astazi vine foarte vesela la mine si-mi spune "Mamico, i-am vazut plamanii lui Zuzu cand a respirat." Doctorita o facem, cariera teatrala se pare ca trece pe planul doi.

P.P.S. Pana acum credeam ca amintirile ei incep undeva in jurul varstei de 3 ani, dar ieri, intr-o discutie, m-a intrebat din senin daca eu imi mai aduc aminte de Julie, o instructoare de la The Little Gym, de care ea era foarte atasata si pe care a plans-o mult cand a plecat. Si nu avea decat 2 ani si jumatate.

Discutii la 4 ani si 3 luni

$
0
0
N-au trecut decat cinci zile de la discutia cu routerul si uterul, iar Degetzica loveste din nou. In urma unei discutii (daa, vorbim mult, si eu, si ea, si una cu alta) in care eu ma aratam usor nelamurita, iar ea se straduia sa ma lamureasca, ma intreaba "Mama, inteleSESI?" 


Printzul Consort, cand i-am povestit intamplarea, imi spune ca el nu se mira, ca doar eu sunt olteanca familiei si vorbesc "ciudat". Este adevarat, dar eu vorbesc destul de rar folosind perfectul simplu si, in al doilea rand, pana acum Degetzica nu ne-a dat de inteles ca l-ar fi remarcat si ca ar sti si altceva in afara de perfectul compus.

*

Si, in aceeasi zi, putin mai tarziu, cand o intrebam daca i-ar placea sa mergem la Anvers sa-l vedem pe Saint Nicolas cum vine pe canal in barca lui cu aburi, ma intreaba:

- Mamico, dar este chiar Saint Nicolas adevarat sau este cineva, un om, imbracat in haine de Saint Nicolas?

(la parada de Saint Nicolas)
In momentul acela m-am gandit ca asa se scrie istoria, asa ca am tras masina pe dreapta si am cugetat la raspuns. Daca ii spun ca-i chiar Saint Nicolas adevarat, cum ii explic ca mai dureaza trei saptamani pana va primi cadouri in ghetute? Sau, si mai rau, sa-i explic unde sta Saint Nicolas intre venirea cu barca cu aburi si venirea lui la scoala, pe 6 decembrie? Dar daca ii spun ca-i doar un om imbracat in Saint Nicolas, nu cumva distrug magia? Nu cumva o fac sa nu mai creada in Saint Nicolas si in Pere Noel? Oare eu la ce varsta am incetat sa mai cred in Mos Gerila? Offf, grea dilema! Si totusi: in familia noastra se spune intotdeauna adevarul, chiar daca-l mai cosmetizam putin, pentru o minte mica si agera de 4 ani. Ce ma fac, ce ma fac? ma intrebam cu avariile pornite, in timp ce Degetzica hotarase sa nu ma slabeasca. Mami, mami, este chiar Saint Nicolas sau un om imbracat in hainele lui Saint Nicolas? repeta obsesiv, ca nu cumva sa uit la ce trebuie sa raspuns.

- Este un om, mamico, un om imbracat in Saint Nicolas, caci pe Saint Nicolas nu-l vede nimeni niciodata, ca el vine noaptea si aduce cadouri in ghetute. 

- Mami, dar nu-ti aduci aminte ca Saint Nicolas a venit la mine la scoala anul trecut? Si ne-a adus multe jocuri?

Aoleu, fir-ar sa fie, eram sigura ca voi intra in necaz la un moment dat cu Saint Nicolas asta, cand vazut, cand nevazut! Acum ce-i spun?

- Draga mea, el vine doar la scoala, acasa nu-l vede nimeni, punem ghetutele la geam si el vine noapte, nestiut si neauzit si lasa darurile. Din cauza asta aduce daruri micute, i-ar fi foarte dificil sa se strecoare cu niste daruri voluminoase.

*

Iar acum vreo doua saptamani, in drum spre scoala, dupa ce vorbisera despre cat de "de treaba" este Focusache, Fordul nostru cumparat la mana a doua la vreo doua luni de Degetzica, cand ne-am dat seama ca un drum de 200 de kilometri cu copila in overall de iarna nu-i o idee stralucita, Degetzica il intreaba pe Printzul Consort:

- Daddy, cand tu o sa mori, poti sa mi-l lasi mie pe Focusache? Ca tu oricum nu o sa mai ai nevoie, nu?

Suntem pe drumul cel bun, nu-i niciodata prea devreme sa te interesezi de posesiunile tale.

Paris, then and now

$
0
0
Era o vreme, nu foarte indepartata, cand excursiile noastre la Paris aveau cu totul si cu totul alte scopuri. Imi amintesc cum, in prima mea vacanta la Paris, am haladuit singura (Printzul Consort era la serviciu in timpul asta) trei saptamani muzee, cafenele, expozitii, catacombe, locuri turistice si cartiere nu prea mult umblate.
Ma trezeam dimineata, imi puneam in rucsac o sticla mare cu apa si sandvisuri pentru toata ziua si plecam. Seara, il regaseam pe Printzul Consort prin cate un mic birt, cu masute si scaune inca de lemn, unde beam cel mai ieftin mojito din oras si unde ne prindea noaptea in companie aleasa. Mie nu-mi place toamna cu alaiul ei de zile reci, cu ploaie si vant, dar atunci am trait cel mai minunat sfarsit de octombrie. 

Am mai revenit de cateva ori la Paris, de fiecare data avand-o cu noi pe Degetzica, intai in carucior, apoi in Manduca: ca sa vedem luminitele de Craciun, parada vitrinelor galeriilor Lafayette sau, pur si simplu, sa ne vizitam prieteni vechi si dragi, cu care sa stam la taclale in jurul unui platou de branzeturi frantuzesti si al unui vin bun sau, mai boem si ca pe vremuri, in vreun birt ascuns de ochii lumii.

(Versailles, dupa 4 ani si jumatate, Degetzica in&out, Poppy in)


Anul acesta, de 1 noiembrie, ne-am hotarat sa facem o noua escapada la Paris. Cum nu se stie cum se va modifica dinamica familiei dupa ce apare si Poppy in peisaj si avand in vedere si vremea urata, cu frig si ploaie non stop, ne-am propus o escapada nebuneasca: am rezervat o camera la un hotel scump, care ne promitea marea cu sarea, piscina si loc de joaca pentru copii. Degetzica s-a trezit cu noaptea in cap cu gandul la piscina si de-abia am convins-o sa nu-si ia slipul pe ea. Ajunsi acolo, surprizele neplacute s-au tinut lant. Da, hotelul arata foarte bine, o baie ca aceea mi-as fi dorit si eu acasa, dar... 

- Unde este piscina, ne-am dori sa coboram putin la piscina, avand in vedere ploaia de afara si nerabdarea copilei.
- Aaaa, avem piscina, dar ea este afara, neincalzita si neacoperita, ne anunta politicos domnita de la receptie. Dar maine nu va mai ploua si puteti iesi la piscina, daca vreti, ne asigura ea, de parca am fi vorbit de miezul verii, nu de 1 noiembrie in aceasta emisfera.
- Ok, daca piscina nu avem, atunci la locul de joaca putem merge? 
- Imi pare rau, si acesta este tot afara. Dar avem aici (si-mi arata cu un gest larg cei doi metri patrati din fata receptiei) un altul, putin mai mic, unde gasiti carti si cuburi de lemn.

Pe mine numai cuvantul carte m-a facut sa vomit, dupa trei ore si jumatate petrecute in masina, in care am citit de cel putin sase ori, cu intonatie si spectacol "Nu ti-e somn, ursuletule?", asa ca, fara perspectiva unei piscine si nici macar a unui loc de joaca, a trebuit sa ne modificam complet planurile. 

Atat de complet le-am modificat ca duminica, la ora cand pe vremuri, ne dregeam cu o bere dupa vinul de sambata seara, noi eram, la invitatia lui M., pe camp, la ferma, la cules de gogonele pentru muraturi. Noroi mult, vantul sufla cu putere, toata lumea cu cizme de cauciuc, imbracata si incaciulata pana in dinti, doar noi, oraseni, dardaind de frig, cu pantofi in picioare si pe sub jachete cu toate hainele gasite in rucsac, culegand cu varful degetelor telini murdare de pamant si conopide imense. Si gogonele, evident. 

Le-am pus in borcane cum ne-am intors acasa, cu conopida si morcov, usturoi si tije de marar si cimbru aduse din Romania: un borcan cu reteta lui, un borcan cu reteta mea (pentru care am spionat fiecare mama personala). Rezultatul l-am gustat dupa doua saptamani: cele mai bune gogonele pe care le-am mancat vreodata. De atunci mancam zilnic, toti trei, de multe ori direct din borcan. Iar la anul ne-am promis ca punem vreo zece borcane, sa ne saturam de muraturi. 




Saint Nicolas, editia 2013

$
0
0
Saint Nicolas in sus, Saint Nicolas in jos. De la atata Saint Nicolas ne-a luat o seara intreaga si mai multe seturi de explicatii ca s-o convingem pe Degetzica de existenta lui Mos Niculae romanesc. Nu si nu, ca este Saint Nicolas peste tot, nu are cum sa fie altfel, ca ea nu a a mai auzit de Mos Niculae pana acum. Noroc cu Santa Claus, Pere Noel si Mos Craciun ca am reusit sa facem o paralela, desi ea tot Saint Nicolas ii spune.


Ca si in anii trecuti, excitarea este maxima atunci cand trebuie sa-l intalneasca, totul este sa nu ne apropiem la mai putin de trei-patru metri de el. Si cum in Belgia prilejuri de intalnire sunt puzderie, inca de la mijlocul lui noiembrie, pur si simplu am dat peste un Saint Nicolas la supermarketul nostru si nu ne-am lasat pana nu ne-am holbat (de la distanta, bineinteles) la el, Degetzica nedorind sa-mi dea drumul la mana si la haina nici macar pentru mana de bomboane cu care acesta o tot momea. Daaa, am vazut si eu cu mare surprindere anul acesta: Saint Nicolas avea un cos din care tot scotea cate o mana de bomboane, ori ca momeala, ori ca recompensa pentru copiii "cuminti" care s-au lasat induplecati (sau mituiti?!) sa i se aseze pe genunchi pentru o poza tremurata facuta cu iPhone-ul parintilor. Cum ne-am invatat lectia la timp si nu incurajam nici bomboanele, nici recompensele, i-am multumit mosului pentru intentie si am plecat sa-i scriem lista. Caci Degetzica aflase, tot de pe caile marketingului aflat la fiecare colt in calea copiilor cu parinti (sic!), ca toti copiii ii scriu mosului o scrisoare plina de dorinte. Ce mai conteaza ca in Romania, lista cu dorinte era pentru Craciun, aici Saint Nicolae il bate pe Pere Noel, atat in calendar, cat si in prezentare, caci Pere Noel nu-i decat un batranel caruia i se canta doua-trei cantecele si gata festivul, in timp ce Saint Nicolas are ajutoare, are sceptru si mitra si este mare (Grand Saint).

In generozitatea ei, Degetzica a pus pe lista un cadou pentru ea, dar si pentru Poppy si pentru papagali si ne-a rugat si pe noi sa ne alaturam.

Iar anul asta, ca niciodata: toata saptamana de dinainte de joi (seara in care trebuia sa vina Saint Nicolas) mi-am ocupat-o cu diverse, asa ca m-am trezit joi dimineata ca am alergat sa depun copila la scoala ca sa pot alerga dupa cadouri. Caci doar scrisesem lista, nu puteam alege doua nimicuri, la intamplare, nici pentru noi, nici pentru ea, cu atat mai putin pentru Poppy sau papagali. Totul trebuia sa fie conform listei. Asa ca da-i si alearga ba la supermarket (dupa tava mea de tarta - bine ca n-am scris ca vreau de ceramica, ca n-am gasit decat una din sticla termorezistenta si nu m-au mai tinut nici picioarele, nici timpul sa alerg pana la Ikea si inapoi - si doudou-ul neaparat albastru pentru Poppy), ba la magazinul cu articole de casa si gradina (n-am gasit, asa ca am mai facut un drum pana la un pet shop) dupa leganusul pentru papagali. Doar pentru Printzul Consort pregatisem din timp cadoul si ma astepta cuminte, ascuns in portiera masinii.

De parca toata distractia de dimineata n-ar fi fost de ajuns, am mai avut parte si de continuarea de dupa-amiaza. Caci bunicii, vazand pe Skype lista Degetzicii si vrand sa faca un cadou dorit si "agreat" de autoritatea parinteasca, i-au cumparat Degetzicii fix acelasi tren pe care trebuia sa-l cumparam noi. Si au cumparat tot ce inseamna tren din acel magazin, asta inseamnand vreo 4 cutii, nelasandu-ne nici o varianta de intors. In mod normal, trenul nu avea cum si nu era programat sa ajunga de Mos Niculae. In mod realist, Saint Nicolas nu avea cum sa se prezinte fara tren vineri la prima ora a diminetii. Asa ca dupa consfatuiri cifrate pe Skype (cifrate pentru ca destinatara se afla intotdeauna in apropiere si are o ureche, mama-mama, prinde chiar si soaptele care in mod normal nu-i sunt adresate), dupa altele la ceas de noapte din bucatarie, s-a decis ca trenul incearca o sosire fortata in gara bruxeleza la ceasul de seara al zilei de joi. 

Numai ca ceasurile de seara ale zilei de joi au fost potrivnice si s-au aratat extrem de aglomerate, iar Degetzica si cu mine ne-am trezit prinse intr-un trafic infernal din care nu credeam ca mai scapam cu viata sau, daca scapam, sigur eu eram imbatranita cu cinci ani si cu tot parul smuls de nervi, iar Degetzica era plansa ca nu primise nici un cadou de Saint Nicolas (evident, puteam apela oricand la rezerva mea de cadouri din dulapul lila, dar nu aveam nimic acolo care sa semene, nici macar din viteza unui TGV, cu un tren de lemn si sinele aferente, asa cum isi dorea copila). Din disperare de cauza, am devansat ora intalnirii cu Printzul Consort si l-am rugat sa-si ia picioarele la spinare si sa fuga dupa pachetul ce continea pretioasa incarcatura. Am ajuns la locul faptei cu vreo 15-20 de minute intarziere si ma asteptam sa gasesc un Printz Consort trist si neconsolat. Cand colo, am dat peste un erou: fugise ca un iepure turbat, batuse toate recordurile si ajunsese cu 4 minute inainte de inchidere ca sa se roage de angajata garii care deja ii batea obrazul cu ceasul si-i spunea sa vina maine. 

Incantarea Degetzicii cand a vazut cadourile a fost nemasurata. Inima mea a ajuns in stomac de emotie la auzul picioruselor ei lipaind pe parchet in alergarea spre cadouri (ma trezisem cu cinci minute inainte si ajunsesem in sufragerie "la timp" sa apuc sa fac niste poze). M-am gandit ca la anul pe vremea asta vor fi doua picioruse si patru labute lipaind pe parchet si parca o auzeam pe Degetzica cum ii spune cu vocea ei dulce si protectoare pe care o are cand vine vorba de el: "Poppy, uite, ai primit si tu cadou de la Saint Nicolas." 

Bineinteles, n-am reusit s-o mai urnim de langa tren ca sa o pregatim pentru scoala. Si-a petrecut ziua in pijama, pe parchet, langa tren. De atunci cele patru trenuri stau tolanite pe sinele din sufragerie, iar Degetzica intreaba in fiecare dupa-amiaza "Cand vine Daddy? Il astept sa se joace cu mine cu trenul." 

Sarbatori cu bine si frumos in case si-n inimi! Si sa nu-i uitam pe cei mai putini norocosi decat noi. Anul acesta noi am pregatit o cutie ca aici. Am ambalat-o frumos, ca un cadou, iar Degetzica a scris pentru prima oara "Joyeux Noel!" pe o felicitare.


Lectia de balet

$
0
0
Suntem foarte ocupati, dar nu cu decoratiuni de brad, cadouri sau felicitari. Cumparaturile le-am transferat in online, cadourile tot acolo, asa ca le asteptam la usa, iar noi ne petrecem zilele (si noptile) pe langa cuptorul incins. Nici macar de brad nu ne-am (pre)ocupat pana acum, caci avem de copt. Pentru o petrecere, o gustare, o petrecere, inca una si inca una. Si pentru clientii fideli care ne cumpara painea. Iar cand nu coacem, alergam. Pentru noi, sfarsitul de an este festiv si incarcat de spectacole si concerte, caci fiind atat de rare pentru categoria de varsta a Degetzicii, atunci cand dau de ele, rezerv tot ce prind.

Astazi a fost iarasi o ocazie festiva, caci a fost lectie demonstrativa la clasa de balet a Degetzicii. Nici nu mai stiu cum a aparut ideea de balet in mintea Degetzicii, dar imi amintesc ca era destul de micuta cand dansam in sufragerie urmarind niste rutine de pe YouTube. De anul trecut insista ca vrea la balet, dar era prea mica, institutia unde vroiam noi s-o dam nu accepta copii decat de la patru ani (acum, cand am vazut ce inseamna o lectie de balet inteleg si de ce). 

Dupa ce a implinit patru ani, a vrut din nou. Eu vroiam si nu vroiam. Pe de o parte, nefiind chiar in cea mai buna forma si cu o multime de angajamente deja luate (si achitate) ma gandeam ca numai o lectie in plus ne lipseste, in rest avandu-le pe toate. Dar cea mai mare teama a mea era strictetea unei ore de balet, disciplina, ascultarea, pedepsele si recompensele despre care auzisem ca se practica. Cum ar rezista oare Degetzica la o ora in care nu se iese din cuvantul Doamnei, in care trebuie sa te supui regulilor, in care repeti acelasi exercitiu de mai multe, ea, care, la The Little Gym, unde este libertate aproape absoluta si unde merge de cand avea un an si jumatate, si-a petrecut tot anul trecut intr-o cumplita acomodare, cand afara, cand inauntru? In plus, cum ar fi ca la o lectie platita din banii parintilor, la care se presupune ca cei mici vin de drag, copiilor sa li se puna conditionari, sa fie recompensati sau, si mai rau, pedepsiti? 

Pe de alta parte, nu vroiam sa mearga la o simpla lectie de dansuri unde sa "dea din fund pe Shakira", cum am auzit ca se practica chiar si la casele mari belgiene, asa ca intre strictete, ordine si disciplina, pe de o parte si Shakira-style, pe de alta, am inscris-o la RAD (Royal Academy of Dance). Si supriza mare, i-a si placut, atat de tare ca, desi sambata, ora de balet este asteptata cu cel mai mare entuziasm dintre toate clasele la care mergem. 

Bineinteles, este fascinata de costumasul de balet, de ciorapii fini, "ca ai mamicii", de leotard, de balerinii micuti, din piele roz. Atat de fascinata ca in ziua in care i l-am cumparat, desi un frig napraznic, vroia mortis sa-l poarte ca sa i-l arate unui prieten. Si atat de fascinata ca ar fi in stare sa doarma cu el, daca ar putea.

Dar in special este fascinata de miscari. De miscarile alea gratioase, care prelungesc mainile si picioarele si care fac o balerina sa arate si sa se miste aproape ireal. Pentru ca accesul parintilor nu este permis in sala in timpul cursului, imi arata acasa cum se misca, cum alearga, cum se joaca.

Caci m-am speriat degeaba, este mult joc in ceea ce fac, dupa cum am constatat astazi. Da, Miss Karen le invata "first position" si cum se tin picioarele paralele, umerii lasati si privirea inainte, dar totul este facut in joaca si cu joc. Sunt pe rand albinute, ponei, merg pe rand la ferma sau la circ, se sperie de lilieci sau soareci, se joaca cu pene, cu esarfe, umbrele sau instrumente muzicale, danseaza in ploaie sau in plin soare. La finalul lectiei toate fetitele primesc cate o floricica-sticker, fara nici un fel de discriminare sau comentariu. Pur si simplu isi aleg dintr-o cutie ce floare isi doresc si fiecare e libera sa faca ce vrea cu floricica ei (de obicei, Degetzica mi-o lipeste mie pe burta - "i-o da lui Poppy ca sa vada si el cum este la balet"), asa ca nu vad nici un rau in asta.

Si daca la prima lectie la care am tras cu ochiul, Degetzica alerga cat o tineau picioarele, in timp ce celelalte alergau in varful picioarelor, astazi am vazut si progres, desi Degetzica este cea mai mica din grupul ei: miscari mai precise, o linie mai curata, atentie mai mare la detalii. 

Bineinteles, scopul nostru nu a fost si nu este sa facem din Degetzica o mare balerina, daca ea nu isi doreste asta. Noi ne dorim ca ea sa experimenteze cat mai multe lucruri noi si sa fie fericita, inca nu-i momentul de dedicatie si concentrare. Iar daca baletul o face fericita (sau calaria sau artele martiale sau saritul in balti sau mai stiu eu ce altceva si-ar dori sa faca), let it be. Iar daca Miss Karen este draguta si blanda, iar lectia nu este bazata pe recompense si pedepse (am urmarit si lectia de la grupa de 7+, nici la ea nu s-a vorbit vreodata in termeni de recompense&pedepse), sunt si eu fericita, desi asta inseamna ca in fiecare sambata ne trezim devreme ca sa ne pregatim pentru balet.

In concluzie, o mare recomandare pentru RAD (Royal Academy of Dance) daca locuiti in Bruxelles sau in apropiere. Prima lectie este gratuita, iar pentru baieti intreg cursul este gratuit (se pare ca nu sunt prea multi, eu nu am vazut nici unul pana acum). Pe langa inalta tinuta a lectiilor, la cei mici lectiile sunt chiar distractive. 

Concurs de inceput de an de la Hip Hip, magazinul meu de scutec si de suflet

$
0
0
Ho, ho, ho, dragii mosului, bine v-am regasit in 2014! Sa aveti un an nou plin de iubire, de experiente minunate si nevisate si de vise implinite!

Nu o sa va povestesc (si exemplific) cum ne-am distrat noi de Craciun si de Revelion, caci vreau intai sa va povestesc de un concurs. Dar ce zic eu concurs? Nu-i concurs, este MARE concurs, primul concurs gazduit de Bobdeorez si Hip Hip.



Cred ca nu mai este o surpriza pentru nimeni ca intalnirea cu Cristina, fondatoarea Hip Hip, mi-a schimbat viata, facand-o mai frumoasa si, de ce nu, mai simpla. De la o simpla intalnire in care trebuia sa perfectam o vanzare/cumparare, dar care a insemnat mult mai mult decat atat, Cristina mi-a devenit de-a lungul anilor prietena. Intre timp, m-am indragostit de produsele aduse de ea atat de tare incat le-am cumparat si in versiunea adulta. Iar cand spun asta nu ma refer la scutece :), ci la hainutele de lana merinos 100%. Asa se face ca de cateva ierni port alaturi de Degetzica bluza si de pantaloni de lana merinos. Mi-as fi luat si o caciula, indragostita fiind de cagula de la ManyMonths, pacat ca nu exista si varianta de adulti pentru partidele de sanius.

Hei, dar sa revenim la concurs! Un concurs pentru copii, castigat de parinti! 


Hip Hip pune "la bataie" trei cagule de lana merinos 100% Many Months in urmatoarele variante: 

  • 0-3 luni - wild pink
  • 3-18 luni - orange
  • 1-5 ani - orange
Concursul dureaza de astazi, sambata, 11 ianuarie, pana vineri, 17 februarie, ora 12 noaptea. Va rog sa lasati un comentariu la aceasta postare cu cagula dorita si, cel mai important, sa ne scrieti in doua-trei randuri (pot fi si mai multe, nu ne suparam, ba dimpotriva), cum faceti sa mentineti lumina sarbatorilor de iarna si in luna ianuarie, luna putin ofertanta din punctul acesta de vedere (noroc cu soldurile), inca friguroasa, cu lumina putina si cu soare zgarcit. Nu conteaza cat costa "improvizatia" (sau cat nu costa), important este sa vedem lumina.

Nu vom extrage la sorti, Cristina si cu mine vom alege cele mai originale trei raspunsuri. Castigatorii imi vor trimite adresa lor pe email in urmatoarele zile si Hip Hip face livrarea. Se accepta doar adrese de livrare din Romania, dar puteti participa de oriunde din lume, fara limita de kilometri. Pentru ca este un concurs fara click si fara clack, fara like, love sau amour, ne rezervam dreptul de a fi subiective.

Va asteptam sa ne luminati ianuarie si sa ne luati cagulele! Mult succes!

Castigatorii concursului Hip Hip

$
0
0
Dupa indelungi deliberari care au durat vreo doua zile, am decis castigatorii, dar a fost greu, va spun! Multe, multe raspunsuri foarte frumoase si care mi-au raspuns la intrebare, multe raspunsuri frumoase care m-au facut partasa la bucuria sarbatorilor, la cea din casele fiecaruia (fiecareia). 

Va multumesc tuturor, m-am bucurat foarte mult sa va citesc.

Si acum, castigatorii:

*cagula wild pink 3-18 luni: Stefania Mielica.
* 2 cagule orange 1-5 ani: H. R si Mira Velcea.


Felicitari! Va rog sa-mi trimiteti un email cu adresa de livrare pe eemaria la yahoo punct com.

Sper ca lumina, oricare ar fi ea, ca-i a sarbatorilor, ca-i a luminitelor din brad, ca-i cea mai de pret, a copiilor iubiti, sa va insoteasca pasii in acest an si sa va imbrace in fiecare clipa!
Viewing all 64 articles
Browse latest View live