Quantcast
Channel: Calatoria unui bob de orez cu urechiuse
Viewing all 64 articles
Browse latest View live

In sfarsit, Medicul!

$
0
0
Teoretic, mai sunt cinci saptamani pana la finishul lui Poppy si zau daca stiu unde s-au dus celelalte. Ca ma simt rau, ca ma simt super rau, ca incep sa-mi revin, ca vin sarbatorile, ca trec sarbatorile si vin soldurile, iata ca ne apropiem de final de ianuarie, iar lucrurile nu stau pe loc. Ba dimpotriva, burta (este putin spus) se rotunjeste, burta mai are putin si iese din tipare, se pare, caci am trecut de la Vasilica de acum patru ani si jumatate la "Mon Dieu, j'ai jamais vu quelque chose comme ca."


Intre timp, dupa experienta nefericita cu medicul precedent, am sapat si am tot sapat pana am dat si de o doctorita pe placul meu, desi un "dinozaur", asa cum se prezinta chiar ea. Mi-a fost recomandata de moasa ca fiind singura doctorita din jurul Bruxelles-ului cu care poti avea, la spital, o nastere ca acasa, asa ca am fost foarte curioasa sa o intalnesc. Oricum, era cumva obligatoriu sa ne intalnim si sa ne cunoastem, caci, desi spitalul acesta este mai apropiat de nasterea naturala decat celelalte, tehnicile spitalicesti si personalul sunt ca peste tot. Fiind urmarita de o moasa in care are deplina incredere (si de la care ii vin unele dintre paciente), (ii) sunt suficiente doar doua programari, ceea ce nu-i neaparat rau, pentru ca lista de asteptare se intinde pe vreo 2-3 luni (eu am reusit sa-mi fac programare dupa doua luni si jumatate), iar cabinetul unde consulta este la vreo 25 de minute distanta de Bruxelles, pe autostrada.

Cand spune ca este un "dinozaur" se refera la varsta si am fost surprinsa sa constat ca o doctorita care sa respecte atat de mult fiziologia nasterii nu este una tanara care a citit si rascitit toate studiile si articolele internetului si nu-i este teama sa se "ia in piept" cu practicile obisnuite spitalicesti, ci una care se indreapta spre pensionare. De cum am intrat in cabinet, m-a izbit asemanarea cu Liliana Lammers, doula care lucreaza cu Michel Odent si la cursul careia am fost in martie. Pe langa asemanarea fizica, au aceeasi vorba domoala, inceata si aceeasi ureche pe care parca o vezi indreptata spre tine in timp ce vorbesti.

Intreaga consultatie nu a tinut mult, poate 20-25 de minute, dar ce diferenta fata de doctorul precedent. Desi avea echograf in cabinet, a preferat sa-l simta pe Poppy folosindu-si mainile si m-am induiosat cand m-a intrebat cu voce moale daca ii dau voie sa atinga acest bebelus. A estimat pozitia si nivelul de lichid amniotic doar prin palpare, iar apoi am ascultat impreuna inimioara cu un Doppler miniatural. M-a cantarit, mi-a masurat tensiunea arteriala, a citit insemnarile moasei din carnetul de gravida, fara sa se schimbe la fata la vederea lui, iar apoi a notat si ea rezultatele din ziua aceea. Desi cu istoricul meu de contractii dureroase putea sa ceara o verificare a colului, s-a abtinut sa o faca, bazandu-se pe echografia de la 24 de saptamani. La stresul si intrebarile mele referitoare la aceste contractii atat de devreme in sarcina mi-a raspuns foarte simplu ca totul pare perfect si in hartii si fizic si sa ma bucur de perioada ramasa. 

Ei, si am ajuns si la momentul adevarului pentru ca, desi moasa ma sfatuise sa nu-i spun neaparat de planul cu nasterea acasa, exact asta am facut. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand intalnesc un om asa bun, pe care-l "simt" atat de bine, am tendinta sa fac tot felul de confidente, care de care mai nebunesti. In plus, ambianta din cabinet ma imbiase si ea la dezvaluiri: totul era in penumbra, cu exceptia mesei de consultatie, luminata de o singura lampa, iar peretii erau captusiti de sus si pana jos cu o biblioteca aurie. 

Acum, ca ma luase gura pe dinainte, asteptam cu capul usor plecat afirmatiile binecunoscute, care incep cu "inconstienta" si se termina cu moartea tuturor. Ea si-a ridicat usor capul din hartii si m-a intrebat cu uimire in glas, dar pastrandu-si blandetea, cum am convins-o pe Aline (moasa) sa vina sa ma asiste acasa. Si i-am povestit tot. Si de backgroundul meu  medical si de sutele de ore pe care mi le-am petrecut citind studii medicale, carti si bloguri. Si, surpriza, a inteles, caci eram pe un teren comun, vorbeam de studii pe care le cunostea si ea, dar pe care ginecologii "obisnuiti" fie nu le cunosc, fie nu-si doresc sa le cunoasa, fie le ignora deliberat. Si mi-a spus ca ma sustine si ca, daca lucrurile merg pe un alt fagas decat cel imaginat, ea vine fara nici un fel de retinere la nastere. Sunteti sigura? Nu aveti concediu sau alte obligatii (auzisem de o doctorita care s-a jurat pana in ultimul moment ca vine la nasterea unei amice, iar in seara cu pricina a lasat-o balta, pe motiv ca este cu copiii acasa)? o intrebam usor neincrezatoare. Ce alte obligatii sa am la varsta mea? imi raspunde ea glumet si-mi propune sa ne vedem direct la spital, sa sarim peste a doua consultatie, din moment ce urmarirea sarcinii este facuta de Aline. Aaaa, nuuu, eu vreau sa mai vin o data, ma aud zicand, urmand gandul, inca nepierdut total, de a face toate controalele posibile si imposibile, "in caz ca". Ok, ne vedem sa ne reamintim una de alta, zice, si fixam un rendez-vous pentru finalul lunii ianuarie. Apoi imi povesteste de singura ei vizita in Romania, la Brasov, la un botez al unei colege-prietene si de cat de mult i-a placut tara si cat regreta ca n-a mai reusit s-o mai vada. I-auzi, i-auzi, inca o surpriza placuta, dupa toate celelalte.

Sa mai spun ca nici nu a fost de acord sa-i platesc consultatia, pe motiv ca ea nu ia bani de la confrati? Si asta doar pentru ca i-am spus ca-s medic, caci nu mi-a cerut nici un act doveditor, bineinteles? Cand i-am spus ca este primul medic la care merg in aproape trei ani de Belgia care nu-mi ia bani pe acest motiv, mi-a spus ca si la capitolul asta tot un "dinozaur" este, ca pe vremea ei asa era politicos.

Am inchis usa cabinetului si am iesit in dimineata ploioasa de sfarsit de noiembrie cu un zambet intins pe toata fata. Femeia asta ma binedispusese pe toata ziua. Drumul spre Bruxelles mi s-a parut minunat; in sfarsit, gasisem un medic care nu a incercat sa ma sperie cu procente scoase din buzunarul halatului si cu statistici alarmante de nasteri per spital si per an, ci cu care am simtit ca am o legatura, un dialog pornit de pe aceleasi baze. Astfel, rezolvasem unul din stresurile nasterii, planul B - unde mergem daca lucrurile nu merg pe fagasul pe care noi l-am anticipat. (Avem si planul C - unde mergem daca lucrurile nu merg pe fagasul anticipat si o iau repede la vale, dar sa speram ca nu vom ajunge niciodata la el, caci acesta implica ambulanta si spitalul cel mai apropiat, care este tocmai cel in care am fost in primele luni de sarcina si pe care imi doresc din tot sufletul sa-l evit din pricina celor doi medici cu care am avut tangenta.) 

De atunci, de la intalnirea cu doctorita Liliana Lammers-style, nici ca mi-a mai pasat de contractii, indiferent cat de dese au devenit si cat de dureros le simteam. Si au urmat doua luni pline, caci decembrie si ianuarie sunt, pentru noi, doua dintre cele mai aglomerate luni ale anului. Dar au trecut, iar eu de-abia astept intalnirea de saptamana viitoare. Ma duc cu planul de nastere in protap si cu intrebari incuietoare. Tineti-mi pumnii!

Tarta cu cartofi si branza Comté

$
0
0
Pentru astazi vroiam sa va povestesc despre copiii belgieni, ce mai mananca ei si de ce ma enervez eu aproape zilnic. Bine, enervat este un fel de a spune, ca-s asa zen in ultimul timp, ca nu stiu ce ar trebui sa se intampla ca sa scot leul din mine. Dar pentru ca R. s-a indragostit de tarta asta, iar reteta pe care i-am trimis-o este in franceza, m-am hotarat s-o pun si aici, ca poate sunteti in pana de inspiratie intr-o zi si nu v-ati gandit ca poate exista o tarta care are si aluat si cartofi.


Eu am gasit reteta intr-o revista a magazinului unde ne facem cumparaturile si, cum imi place sa incerc mancare locala, mi-am spus ca Revelionul este o ocazie tocmai buna s-o incerc. (Stiu, stiu, ce cate ori nu mi-am spus ca nu mai incerc mancaruri noi la ocazii speciale sau cand asteptam musafiri? Ohooo! Norocul cu tarta asta este ca este atat de simplu de facut ca nu se poate sa nu iasa din prima, ca altfel nu cred ca ma incumetam.) 

Initial mi s-a parut usor dubios sa aiba si aluat si cartofi in compozitie, dar am zis sa-i acord o sansa, ca poate merita. Si a meritat, invitatii s-au indragostit de ea, iar Degetzica a mai cerut, asa ca am si repetat-o. Sa purcedem la listarea ingredientelor!

(m-am trezit ca nu am nici o poza, asa ca fotografia de
mai sus este din revista magazinului Carrefour Belgia)
Ingrediente:
  • 6 cartofi fermi (nu din aceia de piure, pastosi, ci pentru prajit sau fiert la abur). Mie mi se pare ca soiul Bintje se potriveste perfect la ce am nevoie pentru tarta asta, dar am folosit si Charlotte si au mers la fel de bine.
  • 4 cepe, taiate fin;
  • unt;
  • 200 de grame de branza Comté bio, taiata cubulete;
  • 200 de grame smantana lichida;
  • 1 aluat de tarta (pâte brisée);
  • sare, piper.
* Aluatul de tarta (pâte brisée): eu am reteta asta de pe un blog, este un aluat pe care l-am vazut facut de Martha Stewart. Mie imi place foarte mult pentru ca se face foarte rapid si imi ies doua cruste exact pe masura tavii mele de tarta. Pe una o folosesc atunci, pe cealalta o rulez si o pun in congelator, folosind-o ulterior.

Secretul reusitei este ca ingredientele sa fie foarte reci, atunci scoase din frigider, iar apa din congelator, dar nu inghetata.

De ce avem nevoie pentru 2 cruste de aproximativ 20-25 cm:
  • 2 1/2 cups faina (320 grame de faina 65%);
  • 1 lingurita sare mare;
  • 1 lingurita zahar;
  • 1 cup unt rece, taiat in bucatele (227 grame de unt);
  • 1/4-1/2 cup apa rece (ca gheata).
Punem faina, sarea si zaharul in bolul robotului de bucatarie si amestecam cateva secunde pana la omogenizare. Adaugam untul prin fanta capacului si mai mixam 10-20 de secunde pana obtinem un aluat nisipos.

Cu robotul pornit, adaugam apa continuu, incet, pana cand se formeaza coca (procesul dureaza aproximativ 30 de secunde).

Punem coca pe o plansa, o impartim in doua jumatati (eu le cantaresc ca sa fiu sigura ca am doua bucati egale). Pun fiecare bucata pe o foaie de copt si formez, pe rand, doua discuri cu sucitorul, verificand sa se potriveasca tavii mele de tarta. Rulez cele doua discuri in hartia de copt. Pe cel pe care urmeaza sa-l folosesc in acea zi il refrigerez, pe celalalt il bag la congelator. Pe al doilea il voi scoate din congelator cu cateva ore inainte de a face o alta tarta, pentru a avea timp sa se inmoaie putin si sa-l pot intinde in tava cu usurinta.

Acum, ca avem crustele, sa ne intoarce la tarta noastra.

1. Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in rondele. Rondelele le punem in tava, direct pe hartie de copt si le dam la cuptor la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute (pana s-au inmuiat).

2. Ceapa taiata o punem cu putin unt intr-o cratita pe foc. Dupa 5 minute, adaugam un varf de cutit de zahar, sare si piper. O lasam sa se inmoaie, la foc mic, inca 20 de minute (eu adaug si putina apa).

3. Intr-o forma de tarta punem crusta pe care am pregatit-o anterior. O intepam cu furculita, o acoperim cu hartia de copt in care a fost pana atunci, peste care punem boabe de fasole, acoperind-o complet. O coacem "in orb" 10 minute, intr-un cuptor pre-incalzit la 200 de grade Celsius (cuptorul este deja incalzit de la cartofi).

4. Scoatem tarta dupa 10 minute (dupa ce incepe sa se aureasca pe margini) si inlaturam fasolea si hartia de copt. Marim temperatura cuptorului la 240 de grade Celsius. 

5. Punem pe fundul tartei ceapa, cubuletele de branza Comté, iar deasupra feliile de cartofi (nu-i nimic daca sunt mai multe, puteti pune si doua straturi pe alocuri. Atentie numai sa nu faceti ansamblul prea inalt, caci atunci va curge din tava si e vai si amar, eu am patit-o o data si a pornit alarma de incendiu.) Deasupra turnam smantana lichida si dam din nou la cuptor pentru 15 minute.

Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute sa se raceasca, apoi se taie felii. Se poate manca atat calda, cat si rece, insa mie mi se pare mai buna usor incalzita. Pofta buna!






37 de saptamani

$
0
0

Saptamana asta am fost la moasa pentru controlul de 37 de saptamani si nu pot sa nu ma minunez cat de fain sunt aranjate, stabilite lucrurile aici, in Belgia si cat de frumos se poate petrece nasterea, daca te informezi si alegi aceasta cale in locul controalelor lunare, de 15 minute, la nu stiu ce ginecolog mai mult sau mai putin faimos.
Pentru ca Degetzica isi dorea de multa vreme sa o cunoasca, dar si pentru ca Aline avea asta in plan, spunand ca este bine sa faca cunostinta inainte, ca Degetzica sa nu aiba prea mari surprize cand se va intampla evenimentul si sa nu vada o femeie necunoscuta in casa noastra si care mai si are grija de mama ei, am sarit cu gratie o zi de scoala si ne-am prezentat impreuna in cabinetul binecunoscut al Alinei, inarmate cu creioane colorate, cu carti de citit (singura) si, ca ultima arma, daca nimic nu merge, tableta.
Nu stiu daca am mai povestit, dar cabinetul Alinei este special. De fiecare data cand ajung acolo si-mi pun haina in cuier, ma simt eliberata de orice grija, totul este zen si roz si frumos, iar cand plec, parca plutesc intreaga zi. In aceste conditii, nici nu-i de mirare ca la examinare, uterul meu este tot timpul destins, iar Poppy este vesel si dornic de socializare. Noroc ca nu se pune problema de incredere, caci altfel, contractiile mele dureroase n-ar parea deloc credibile.
Ce este cu adevarat minunat atunci cand sarcina iti este urmarita de moasa si nu de un ginecolog, este ca ea, moasa, face aproape tot. La inceputul sarcinii, cand mergeam la spital, la ginecolog, primeam intotdeauna trimitere catre laboratorul de analize si o alta persoana decat doctorul (de obicei, receptionista) se ocupa de examinarea micilor strip-uri pentru detectarea proteinelor si glucozei in urina. Nu pot sa spun ca era cu adevarat inconfortabil (poate doar recoltarea analizelor), dar nici nu ma duceam plutind pe norisori. Asa ca atunci cand Aline mi-a spus ca ea recolteaza sange pentru analize, ea recolteaza pentru frotiul de final de sarcina, ea le trimite la laborator, iar eu primesc rezultatele prin posta, am fost foarte fericita. Pentru ca asa am putut de exemplu sa evit testul absolut inutil, dar obligatoriu, al incarcarii cu glucoza (pe care l-am urat in sarcina cu Degetzica) si sa negociem sa-l fac doar daca glucoza "a jeun" si la o ora post-prandial ies modificate. N-au iesit, asa ca nu l-am facut. La fel, am refuzat testarea luna de luna a anticorpilor anti-toxoplasma, alegand sa fac cate o analiza la fiecare doua sau trei luni. As vrea sa fie clar ca eu nu militez aici pentru o evitare totala, completa a analizelor si investigatiilor in sarcina. Cred ca fiecare femeie si fiecare cuplu pot decide pentru cazul propriu si personal. Ceea ce vreau sa subliniez prin exemplul meu, atat de diferit de primul, cand am "inghitit" pe banda rulanta o multime de investigatii nenecesare (printre care si faimosul frotiu de la 37 de saptamani in care se cauta Streptococul B, desi se stia cu cateva luni in urma ca voi naste prin cezariana) este ca prin consultatiile la moasa, femeile pot primi altceva: o "solutie personalizata" in functie de istoricul lor personal si nu o incadrare intr-un protocol pe care medicii il urmeaza da capo al fine

Dar sa revenim la oile noastre si anume la cabinetul lui Aline. La prima recoltare de analize la ea am fost tare stresata, desi ea s-a straduit din rasputeri sa ma faca sa simt bine si sa ma relaxez. Nu a ajutat, venita cu temerile mele adanc insuflate de cultura, de genul "ce stie moasa? mai bine te duceai la un doctor", n-am reusit sa ma relaxez si m-a intepat degeaba in doua locuri, pentru ca nu a curs nici o picatura de sange. Am schimbat pozitia, am schimbat mana, a reusit si n-am ramas nici cu hematom, asa cum credeam.

Asa ca recoltarea de saptamana asta trebuia musai sa reuseasca din prima, caci eram cu Degetzica si nu as fi vrut sa-i oferim un spectacol necerut. Pentru cei speriosi din fire ca am expus copilul la asa ceva, vreau sa spun ca nu-i prima data: Degetzica a mai fost cu mine la analize si a vrut sa intre sa vada. I-am explicat ce se intampla si cum a ramas ferma pe pozitie, am acceptat si in ideea sa vada ca nu-i ceva groaznic sau de speriat. In paranteza fie spus, noi nu i-am recoltat niciodata sange pentru analize in cei patru ani si jumatate, deci comparatie nu are. Dar lucrurile au mers struna de data asta, ea a fost foarte, foarte aproape si a vazut tot ce se intampla si doar in momentul in care Aline a bagat acul si-a acoperit urechiusele pentru ca se astepta sa ma auda tipand. Nu a fost cazul, asa ca s-a relaxat, a pus mana pe eprubete sa vada cat de cald este sangele, le-a pus in pungulita si a stat foarte mandra cu ele in mana pana aproape de final. 

Consultatia a decurs foarte bine, Degetzica fiind nemaipomenit de incantata de taskurile ce i-au revenit: a pornit aparatul Doppler cu care am ascultat inima bebelusului (la consultatiile anterioare am refuzat inclusiv asta, imi era suficient ca-l asculta moasa cu un stetoscop fetal antic si de demult), a tinut centimentrul de masurat, l-a simtit pe Poppy cu ajutorul mainilor indemanatice ale Alinei, m-a tinut de mana, m-a ajutat sa ma ridic, etc. In rest, s-a jucat cu papusile pe care Aline ii are in cabinet pentru demonstratii si, la un moment dat, am vazut-o atipind pe patul de consultatii (care, a propos, are pe el o perna si un cearsaf rosu si pufos - cat de homey este asta?). Adevarul este ca era o zi superba de primavara, soarele intra prin ferestrele mari si incalzea camera, noi discutam incetisor si as fi atipit si eu daca as fi putut.

Acum, spre deosebire de data trecuta, cand a fost si Printzul Consort si cand am simtit-o pe Aline nu foarte sigura pe ce urmeaza sa se intample (in sensul ca i-a prezentat planul nasterii incepand cu cezariana si contraindicatia de a naste acasa, plus planul doi, de a merge la spital, daca lucrurile nu se intampla asa cum trebuie, iar asta nu prea m-a asigurat), mi s-a parut ca a fost focusata integral pe nasterea acasa si cu mult mai multa incredere ca vom reusi. Cumva, am sentimente mixte fata de asta, pentru ca pe de o parte, o simt sigura ca avem toate premisele pentru a reusi (eu am o sanatate foarte buna, sarcina decurge minunat, am incredere, sunt focusata, am citit gramada), dar pe de alta parte, faptul ca incalca o regula nu o face sa fie foarte confortabila cu varianta aleasa. 

Asa am ajuns sa vorbesc despre asta si cu doctorita cu care am avut rendez-vous dupa cel al Alinei. Aici m-am dus singura si ma asteptam sa-mi raspunda scurt si la obiect, dar ea, desi presata din cauza unor consultatii care se prelungisera si-i dadusera orarul peste cap, si-a luat timp sa investigheze problema, intrebandu-ma cum am simtit asta, daca ma ingrijoreaza foarte tare (iarasi m-am simtit ca la psiholog) si straduindu-se sa-mi raspunda la toate intrebarile cu calm si cat mai precis. Desi nu am aflat decat partial ce risca Aline daca lucrurile merg prost si se afla despre insubordonarea ei fata de aceste reguli, raspunsurile doctoritei m-au mai linistit, mai ales cand, dupa vreo cinci minute de explicatii, ea mi-a spus "Hei, dar relaxeaza-te, asta nu este treaba ta, nu trebuie sa te ingrijoreze sau sa te preocupe. Singura ta treaba este nasterea acestui bebelus minunat, pentru restul, lasa-i pe altii sa-ti faca griji." Ei, replica asta m-a facut sa-i jur (in gand, bineinteles) recunostinta vesnica.

Deci un succes pe toate planurile, pacat ca nu il vom mai repeta prea curand, caci de acum incolo, desi ne vom vedea saptamanal, consultatiile cu moasa (de fapt, moasele, ca intra in schema si moasa secundara) se vor desfasura la noi acasa. Da, caci in cazul unei nasteri acasa, moasa trebuie sa se familiarizeze cu zona, sa repereze strada, locurile de parcare si sa aduca si sa ne instruiasca unde si cum instalam piscina. Inca o data spun, cat de tare este asta?

Asa ca vestile sunt bune: Poppy este cu capul in jos, dar nu este inca angajat si toata lumea (si Aline si doctorita) ne "promite" ca va fi un bebelus mare. Este vesel si fericit si se pregateste, la fel si noi. Nici vorba de echografie pentru a-i estima greutatea, nici vorba de masurat cicatricea cezarienei, nici vorba de nerabdarea si dezamagirea de acum cinci ani cand doctorul meu, dupa un tuseu vaginal, mi-a spus ca nu-s de nascut in urmatoarele doua saptamani si sa ma duc linistita la mare daca nu am intentia de a traversa inot pana la bulgari. Nu ne grabim nicaieri, mai avem atatea de facut.








Pe ce (fotografii) mi-as mai da banii in 2014

$
0
0
Nu stiu daca mai tineti minte articolele de acum ceva vreme, Pe ce mi-as da ultimii bani. Ei bine, saga loveste din nou, caci ma intreaba prietenele si amicele, aici si in particular, ce am mai descoperit bun, frumos, durabil si devreme acasa in puericultura si ce as recomanda mai departe.

Daca pana acum povesteam de pantalonasi, cagule si hainute de lana, de data asta va voi povesti despre altceva prea putin legat de material. Are mai degraba legatura cu emotia, emotia capturata intr-o clipa pe care o savuram si pe care incercam s-o recream din nou si din nou.


Cine ma cunoaste stie ca sunt o impatimita a fotografiei. Nu din postura de fotograf (desi mi-ar placea sa stiu mai multe), ci din postura de "model". Impatimirea imi vine dintr-o teama cumplita de uitare si-si mai are radacinile si in niste seri lungi de iarna, cand, in apartamentul bunicilor, scoteam cu bunica cutii intregi de fotografii pe care le priveam nemiscata, ascultand cu sufletul la gura povestile ce le insoteau. Bunicii i se umezeau ochii, vocea ii tremura la unele dintre ele, iar mie nici ca-mi pasa ca poate nu cunosc personajele sau ca auzisem istoria de nu stiu cate ori inainte. Conta amintirea, secunda aia in care bunica calatorea in trecut langa personajele de care povestea.

De cand Printzul Consort si cu mine suntem o familie mi-am dorit sa avem fotografii. Multe. Sa ne aducem aminte, atunci cand vom fi senili si bolnavi, iar mintea ne va juca feste, de ce-am trait si de cum am trait. De ce ne-am indragostit unul de altul, de ce am ales sa avem copii impreuna. Dincolo de fotografiile facute de noi, cu aparate de fotografiat cat o savoniera, am ales sa avem si fotografii frumoase, facute profesionist. Si am avut norocul sa intalnim oameni faini care au scos frumosul din noi in moduri inedite, atat de diferite de fotografiile din studio din trecut (nu ca pe acelea nu le-as iubi, dar...).

Cum din sarcina cu Degetzica am niste fotografii superbe facute de Conasu', mi-am dorit sa am si de la Poppy, mai ales ca jurnalul fotografic pe care aveam ambitia sa-l documentez saptamana de saptamana, fix in ziua in care incheiam cate o saptamana de sarcina, avusese de suferit prin uitare, lipsa de coordonare si de lumina naturala. Visul meu din mai 2013, de dupa intalnirea cu Alexandra de la Fotografii de familie, ca fotografiile de sarcina sa fie facute de ea, era doar un vis din cauza distantei si a faptului ca noi n-am mai fost in Romania intre timp. Asa ca, in timp ce burtica crestea, am cautat alte variante.

Prima varianta: fotografiile profesioniste. Cautand pe net si prin recomandari, am dat de doi fotografi care fac (si) poze de sarcina si de nou-nascut. Le-am studiat portofoliul saptamani de-a randul. Le-am luat toate pozele la rand, nu doar pe cele de sarcina sau nou-nascut. Am inchis linkurile, le-am redeschis iarasi dupa cateva saptamani, cand nici o alta varianta nu aparuse la orizont. Pe langa pretul foarte mare al unei sedinte, fotografiile nu-mi spuneam nimic. Cand faceam o comparatie intre fotografiile acestora si cele ale Alexandrei ma apuca plansul. Da, sunt fotografii corecte, dar nu ma "misca", nu-mi spun nimic. Ca sa nu mai zic de visul de a avea fotografii din timpul nasterii: pe acesta l-am scos total din minte, nu m-as fi simtit niciodata confortabil cu un fotograf strain in camera. Ca sa nu mai zic ca n-as fi indraznit sa intreb de astfel de fotografii, destui ma privesc speriati cand le spun ca planificam o nastere acasa, ce sa le mai spun si de fotografii.

Dar cum lucrurile li se intampla celor ce-si doresc sa li se intample, vorbind intr-o seara cu Alexandra despre aranjamentele de botez (caci bineinteles ca vom dori ca fotografiile de botez ale lui Poppy sa fie facute de ea) am ajuns si la nastere si la pozele de nastere. Si din vorba in vorba, Alexandra imi marturiseste ca-si doreste sa bea o cafea in Ghent (sau era Bruges,Alexandra?). Pai hai, vii? Si-mi faci si poze, daca tot vii, adaug eu cu voce mica, dar care nu s-a vazut, ca scriam pe Facebook si el nu scrie cu sentimente adevarate. Si daca tot vii, vino mai devreme si facem si sesiune de poze de sarcina. Si apoi poate stai mai mult, sa-l fotografiezi si pe Poppy out-of-the-womb. 

Si ceea ce nu credeam vreodata posibil in lumea asta, s-a intamplat! Alexandra cea buna cu copiii, cea toata numai un joc si-o voie buna, dar care scoate niste fotografii de-si taie respiratia, isi ia vacanta din Romania si vine la Bruxelles. Doua saptamani pline de cafele si de drumuri la Ghent (sau era Bruges?). De cand i-am spus ca vine, Degetzica de-abia o asteapta. Moasa s-a aratat si ea foarte incantata de idee, doctorita cu care am vorbit despre accesul ei in spital (in caz ca...) mi-a garantat ca nu-i nici o problema. 

Asa ca daca sunteti in Bruxelles sau in imprejurimi si va doriti super poze (cu copiii, cu burtica, cu bunica, cu catelul, cu Corvette-ul) acum este momentul sa profitati: pentru doua saptamani, intre 20 februarie si 6 martie, intre doua drumuri spre Ghent, Bruges sau mare, Alexandra face poze. Indoor sau outdoor, dupa dorinta si vreme. Nici nu are rost sa va mai spun ca preturile sunt cele de acasa, iar pozele.... Ahhhh, pozele! Eu sunt indragostita de ele, mai ramane sa va convingeti si voi. Pentru exemplificare, iata un colaj cu Degetzica din mai 2013, iar, pentru cine nu-i cunoaste inca bijuteriile fotografice, Alexandra poate fi descoperita la Fotografii de familie si aici, intr-un interviu.




Viewing all 64 articles
Browse latest View live