In perioade de stres intens, copiii reactioneaza diferit: unii isi rod unghiile (eu mi le-am ros pana la 14 ani), unii, trecuti deja de perioada scutecelor, incep sa faca noaptea in pat (uneori si ziua), altii somatizeaza supararea si stresul prin diverse afectiuni fizice, altii se retrag in ei. Am observat pentru prima oara manifestarile stresului la Degetzica in martie, cand a inceput scoala pentru prima data. Cu eforturi maxime din partea noastra, a avut parte de o tranzitie usoara sau cel putin asa am crezut noi.
Am fost o leoaica si m-am batut cu orice a incercat sa-mi spuna ce este mai bine pentru copilul meu (prin oricine intelegand doua educatoare, o directoare, madame de sport, plus prietena mea belgianca care ma vede un fel de mama-closca). La prima vedere, totul era perfect: Degetzica se despartea de noi dimineata fara plansete, iar cat timp era la scoala era un copil-model: mai mult decat cuminte, de-abia se misca de pe scaunel sau bancuta, se uita cu ochii mari la madame si nu vorbea deloc. Ar fi fost si greu sa vorbeasca, nu intelegea nimic, de aici si ochii mari.
In momentul in care ieseam pe usa scolii, foaia se schimba cu 180 de grade, Degetzica se dezlantuia, iar eu nu o mai recunosteam. Copila dulce, intelegatoare, sfatoasa chiar, pe care o cunosteam si cu care comunicam atat de bine, nu mai exista, iar in locul ei isi facea aparitia o fetita tot timpul nervoasa, suparata, gata sa spuna "nu" la orice propunere de-a mea si gata sa se dea cu fundul de pamant din orice. Isi dezvoltase si o tehnica speciala de trantit in fund, se trantea dintr-o miscare de la toata inaltimea ei de 85 de centimetri, ceea ce producea ingrijorarea mea constanta asupra posteriorului dumisale. Ca sa nu mai vorbesc de lacrimile care izvorau neobosite, nici nu se uscau unele, ca apareau altele noi, rotunde ca margelele pe ata. Pe langa asta, incepuse sa-si suga gulerul bluzitei sau maneca sau se desfacea la nasturii puloverasului si-i sugea o parte, de atunci cand o luam ziceam ca a scapat in chiuveta cu apa.
Am trecut greu peste perioada asta, cu multa empatie, dragoste, reconectare si explicatii peste explicatii: cat de mult o iubim, cat de speciala este pentru noi, cum ne dorim sa fie fericita la scoala. E drept ca marea schimbare am simtit-o in momentul unui tratament homeopat, dar acesta a venit oricum la ceva timp dupa ce ne luptasem cu toate aceste nefericiri in viata copilei noastre, asa ca n-am fost foarte siguri ce a influentat revenirea unor ganduri mai senine.
In adancul sufletului am sperat ca la inceperea scolii din septembrie, acomodarea fiind deja facuta, sa nu o luam iarasi de la capat. Cam toata luna septembrie am crezut ca am reusit, iar Degetzica este, daca nu foarte fericita sa mearga la scoala, macar linistita si atrasa cat de cat de idee. Nici nu-mi imaginam cat de mult ne-am inselat.
In linii mari, Degetzica nu a fost niciodata nerabdatoare sa mearga la scoala. Nu s-a trezit niciodata avida de a-si revedea clasa sau pe madame, nici macar colegii nu o interesau. Dar mergea linistita si parea ca se simte bine acolo. Desi mai intarzia cateva minute atunci cand ma duceam s-o iau si nu-mi mai sarea in brate de cum apaream in usa clasei, nici nu voia sa auda sa ramana sa manance cu colegii, de dormit nici macar nu puneam problema. La ceva vreme am surprins-o razand alaturi de colegii ei. Madame imi povesteste tot timpul progresele ei fantastice la limba franceza, desi mie mi se pare ca, dimpotriva, imersia ei in limba asta se face foarte anevoios. Ei bine, acum o saptamana a refuzat inca de la trezire sa mearga. Lacrimi la masa, lacrimi la imbracat. De ce nu vrei sa mergi la scoala? Pentru ca nu vreau, pentru ca nu-mi place. Nu am putut s-o convingem, asa ca am decis sa ramana acasa, in timp ce noi am reluam ce se intamplase in ultimele zile. Si am descoperit ca in urma cu o zi, Printzul Consort, in presiunea timpului, o lasase plangand in bratele educatoarei si plecase. Sa fi fost asta o coincidenta? Pana atunci, nici eu, nici Printzul Consort nu am plecat niciodata cand ea plangea, stateam cat era nevoie pentru a se linisti si a consimti sa intre alaturi de colegi.
De atunci este din ce in ce mai rau. Am reinceput s-o duc eu dimineata, in parte ca asa mi-a cerut, in parte ca am vrut sa vad cu ochii mei. Ieri a refuzat sa intre in clasa, m-a chemat pe hol si mi-a cerut s-o iau in brate. Cateva lacrimi de impresionare, unele adevarate. La inceperea orei, madame a venit si a luat-o pe sus de langa mine si de-abia atunci a inceput sa planga cu adevarat, din tot sufletul. Am luat-o inapoi si i-am spus educatoarei ca nu sunt de acord cu aceasta metoda, ca eu sunt acolo pentru a o linisti. Evident, am auzit aceeasi predica pe care am mai auzit-o de cateva ori: ca Degetzica profita, ca actionand asa la fiecare plans al ei, ii intaresc comportamentul indezirabil, ca joaca teatru pentru a ma impresiona, ca stie ca eu am "mal au coeur" cand o aud, ca va plange doua minute si se va calma. Am incercat sa-i explic metoda mea, dar nu m-am facut nici macar auzita, ce sa mai zic inteleasa. Ca sa scurtez, i-am spus ca-mi asum faptul ca Degetzica profita de mine, dar ca eu vreau sa fac asa, caci eu sunt convinsa ca pe termen lung este mai bine. A fost bine cam in cinci-sapte minute: s-a linistit si a intrat singura in clasa, desi la despartire mi-a spus "mami, eu nu vreau sa plang."
Astazi am luat-o de la capat, iar eu nu prea vad luminita. Conflictele interioare ale Degetzicii le vad si le traiesc, le simt uneori din plin. Caci crizele de suparare din martie au revenit. Au aparut si elemente noi intre timp, caci gratie vacantei in Romania, Degetzica si-a rafinat expresiile si acum loveste. Pe Printzul Consort si pe mine (mai ales), niciodata pe altcineva. Niciodata copii. Si se enerveaza daca incercam s-o oprim sau daca ne ferim, cum la fel se supara si daca, exasperati de a-i tine piept, plecam din camera. De ignorare nici nu mai poate fi vorba, am depasit demult bariera in care nervoasa, dadea o palma, iar apoi se oprea imediat, socata si de ea de gest. Jocul propus de mine, sa ne jucam cinci minute "de-a lovitul" ii produce si mai multa suparare, de parca isi da seama ca este special propus pentru a o ajuta. Nici exagerarea efectelor loviturilor in stil playful parenting nu are prea mare succes, neaducandu-i nici macar un zambet pe fata.
Trebuie sa recunosc ca initial n-am crezut ca va dura, credeam ca-i doar un exemplu prost, dar pe care exemplul nostru il va face uitat foarte repede. Ulterior, cand am realizat ca a trecut deja o luna si un pic de cand am revenit acasa si Degetzica a inceput scoala, am fost dezarmata. Mi-a fost greu si m-am suparat. I-am intors spatele. Am plans (real) pentru ca o lovitura m-a nimerit peste fata. Am facut ce n-am mai facut de mai bine de un an. Intr-un final m-am regrupat si am ajuns iarasi la concluzia din zilele si lunile dificile ale Degetzicii: adevarata masura a educatiei empatice si a parentingului cu respect pentru copil nu sta intr-un copil empatic, docil si linistit, ci tocmai in cei zbuciumati, arsi de frustrari pe care nu le pot sau nu le vor exprimate, de suparari imense in ochisori de doi ani, de incapacitatea de a decide pentru propria persoana, atat de mica, dar atat de doritoare de independenta.
Mi-am cautat umilinta, mi-am dublat doza de Omega 3 si vitamina D, am dat deoparte retete care, desi geniale, la Degetzica nu au dat roade si am incercat altceva. Si tot la Playful Parenting am ajuns: cand m-a lovit o data mai cu sete am intrebat-o daca asa imi arata ea ca ma iubeste. Surprinzator, raspunsul a fost da. Offf, vrei sa-ti arat cum te iubesc eu? si am strans-o tare in brate. Uite, asta-i o imbratisare de koala; asa isi iubeste mamica-koala puiul-koala. Vrei si o imbratisare de urs? si am strans-o si mai tare. Asa isi iubeste mama-urs ursuletul.
Si am continuat sa o strang in brate, o data, de doua ori, de trei ori, pana cand la intrebarea mea daca mai vrea o imbratisare de koala (sau de urs) mi-a raspuns nu, suficient si a fugit. Asa am facut si la scoala si a fost de acord, intr-un final, sa intre in clasa. Iar cand am venit la pranz mi-a spus ca imbratisarea de koala i-a ajuns pana atunci si sa-i mai dau una.
Ufff, sa nu credeti ca gata, din doua imbratisari Degetzica a "uitat" sa mai loveasca. Nuu, n-am o reteta asa simpla (desi o caut), in plus, sunt mult mai multe actiuni adunate: imbratisarile, intrebarea mea despre felul ei de a-mi arata iubire atunci cand ma loveste, plus mult, mult joc si dedicare-reconectare. Insa, desi in legatura cu scoala rezultatele sunt foarte mici, aproape ca niste pasi de furnica, in mod clar este o imbunatatire a situatiei lovitului fata de cum era acum doua-trei saptamani.
Indiferent de directia in care merg lucrurile acasa, nu contenim sa ne intrebam ce s-a intamplat. Intrebarile mele la cele doua educatoare raman fara un raspuns edificator: totul e bine, Degetzica nu are cum sa fie suparata de vreun coleg, ea este asa "cuminte", nu s-a schimbat nimic in rutina lor care sa o faca sa nu-si doreasca, etc. Acasa, la fel: nimic nu pare schimbat si totusi nimic nu mai este la fel. Si atunci? S-a dus noutatea unei noi clase, unor (partial) noi colegi si a unor noi educatoare? Simte dorinta si presiunea mea pentru cele doua ore si jumatate libere si a decis sa se revolte? Simte/stie ceva ce noi nu stim/ne dam seama? In aceste conditii, asteptam vacanta de Toussaint de la sfarsitul lunii octombrie ca poate, poate ne edificam. Inca nu vreau sa ne gandim la retragere, dar ii vad zbuciumul zilnic si vad ca frustrarile ei ne afecteaza pe toti trei si stiu cu siguranta ca asa nu vrem sa traim.
Am fost o leoaica si m-am batut cu orice a incercat sa-mi spuna ce este mai bine pentru copilul meu (prin oricine intelegand doua educatoare, o directoare, madame de sport, plus prietena mea belgianca care ma vede un fel de mama-closca). La prima vedere, totul era perfect: Degetzica se despartea de noi dimineata fara plansete, iar cat timp era la scoala era un copil-model: mai mult decat cuminte, de-abia se misca de pe scaunel sau bancuta, se uita cu ochii mari la madame si nu vorbea deloc. Ar fi fost si greu sa vorbeasca, nu intelegea nimic, de aici si ochii mari.
In momentul in care ieseam pe usa scolii, foaia se schimba cu 180 de grade, Degetzica se dezlantuia, iar eu nu o mai recunosteam. Copila dulce, intelegatoare, sfatoasa chiar, pe care o cunosteam si cu care comunicam atat de bine, nu mai exista, iar in locul ei isi facea aparitia o fetita tot timpul nervoasa, suparata, gata sa spuna "nu" la orice propunere de-a mea si gata sa se dea cu fundul de pamant din orice. Isi dezvoltase si o tehnica speciala de trantit in fund, se trantea dintr-o miscare de la toata inaltimea ei de 85 de centimetri, ceea ce producea ingrijorarea mea constanta asupra posteriorului dumisale. Ca sa nu mai vorbesc de lacrimile care izvorau neobosite, nici nu se uscau unele, ca apareau altele noi, rotunde ca margelele pe ata. Pe langa asta, incepuse sa-si suga gulerul bluzitei sau maneca sau se desfacea la nasturii puloverasului si-i sugea o parte, de atunci cand o luam ziceam ca a scapat in chiuveta cu apa.
Am trecut greu peste perioada asta, cu multa empatie, dragoste, reconectare si explicatii peste explicatii: cat de mult o iubim, cat de speciala este pentru noi, cum ne dorim sa fie fericita la scoala. E drept ca marea schimbare am simtit-o in momentul unui tratament homeopat, dar acesta a venit oricum la ceva timp dupa ce ne luptasem cu toate aceste nefericiri in viata copilei noastre, asa ca n-am fost foarte siguri ce a influentat revenirea unor ganduri mai senine.
In adancul sufletului am sperat ca la inceperea scolii din septembrie, acomodarea fiind deja facuta, sa nu o luam iarasi de la capat. Cam toata luna septembrie am crezut ca am reusit, iar Degetzica este, daca nu foarte fericita sa mearga la scoala, macar linistita si atrasa cat de cat de idee. Nici nu-mi imaginam cat de mult ne-am inselat.
In linii mari, Degetzica nu a fost niciodata nerabdatoare sa mearga la scoala. Nu s-a trezit niciodata avida de a-si revedea clasa sau pe madame, nici macar colegii nu o interesau. Dar mergea linistita si parea ca se simte bine acolo. Desi mai intarzia cateva minute atunci cand ma duceam s-o iau si nu-mi mai sarea in brate de cum apaream in usa clasei, nici nu voia sa auda sa ramana sa manance cu colegii, de dormit nici macar nu puneam problema. La ceva vreme am surprins-o razand alaturi de colegii ei. Madame imi povesteste tot timpul progresele ei fantastice la limba franceza, desi mie mi se pare ca, dimpotriva, imersia ei in limba asta se face foarte anevoios. Ei bine, acum o saptamana a refuzat inca de la trezire sa mearga. Lacrimi la masa, lacrimi la imbracat. De ce nu vrei sa mergi la scoala? Pentru ca nu vreau, pentru ca nu-mi place. Nu am putut s-o convingem, asa ca am decis sa ramana acasa, in timp ce noi am reluam ce se intamplase in ultimele zile. Si am descoperit ca in urma cu o zi, Printzul Consort, in presiunea timpului, o lasase plangand in bratele educatoarei si plecase. Sa fi fost asta o coincidenta? Pana atunci, nici eu, nici Printzul Consort nu am plecat niciodata cand ea plangea, stateam cat era nevoie pentru a se linisti si a consimti sa intre alaturi de colegi.
De atunci este din ce in ce mai rau. Am reinceput s-o duc eu dimineata, in parte ca asa mi-a cerut, in parte ca am vrut sa vad cu ochii mei. Ieri a refuzat sa intre in clasa, m-a chemat pe hol si mi-a cerut s-o iau in brate. Cateva lacrimi de impresionare, unele adevarate. La inceperea orei, madame a venit si a luat-o pe sus de langa mine si de-abia atunci a inceput sa planga cu adevarat, din tot sufletul. Am luat-o inapoi si i-am spus educatoarei ca nu sunt de acord cu aceasta metoda, ca eu sunt acolo pentru a o linisti. Evident, am auzit aceeasi predica pe care am mai auzit-o de cateva ori: ca Degetzica profita, ca actionand asa la fiecare plans al ei, ii intaresc comportamentul indezirabil, ca joaca teatru pentru a ma impresiona, ca stie ca eu am "mal au coeur" cand o aud, ca va plange doua minute si se va calma. Am incercat sa-i explic metoda mea, dar nu m-am facut nici macar auzita, ce sa mai zic inteleasa. Ca sa scurtez, i-am spus ca-mi asum faptul ca Degetzica profita de mine, dar ca eu vreau sa fac asa, caci eu sunt convinsa ca pe termen lung este mai bine. A fost bine cam in cinci-sapte minute: s-a linistit si a intrat singura in clasa, desi la despartire mi-a spus "mami, eu nu vreau sa plang."
Astazi am luat-o de la capat, iar eu nu prea vad luminita. Conflictele interioare ale Degetzicii le vad si le traiesc, le simt uneori din plin. Caci crizele de suparare din martie au revenit. Au aparut si elemente noi intre timp, caci gratie vacantei in Romania, Degetzica si-a rafinat expresiile si acum loveste. Pe Printzul Consort si pe mine (mai ales), niciodata pe altcineva. Niciodata copii. Si se enerveaza daca incercam s-o oprim sau daca ne ferim, cum la fel se supara si daca, exasperati de a-i tine piept, plecam din camera. De ignorare nici nu mai poate fi vorba, am depasit demult bariera in care nervoasa, dadea o palma, iar apoi se oprea imediat, socata si de ea de gest. Jocul propus de mine, sa ne jucam cinci minute "de-a lovitul" ii produce si mai multa suparare, de parca isi da seama ca este special propus pentru a o ajuta. Nici exagerarea efectelor loviturilor in stil playful parenting nu are prea mare succes, neaducandu-i nici macar un zambet pe fata.
Trebuie sa recunosc ca initial n-am crezut ca va dura, credeam ca-i doar un exemplu prost, dar pe care exemplul nostru il va face uitat foarte repede. Ulterior, cand am realizat ca a trecut deja o luna si un pic de cand am revenit acasa si Degetzica a inceput scoala, am fost dezarmata. Mi-a fost greu si m-am suparat. I-am intors spatele. Am plans (real) pentru ca o lovitura m-a nimerit peste fata. Am facut ce n-am mai facut de mai bine de un an. Intr-un final m-am regrupat si am ajuns iarasi la concluzia din zilele si lunile dificile ale Degetzicii: adevarata masura a educatiei empatice si a parentingului cu respect pentru copil nu sta intr-un copil empatic, docil si linistit, ci tocmai in cei zbuciumati, arsi de frustrari pe care nu le pot sau nu le vor exprimate, de suparari imense in ochisori de doi ani, de incapacitatea de a decide pentru propria persoana, atat de mica, dar atat de doritoare de independenta.
Mi-am cautat umilinta, mi-am dublat doza de Omega 3 si vitamina D, am dat deoparte retete care, desi geniale, la Degetzica nu au dat roade si am incercat altceva. Si tot la Playful Parenting am ajuns: cand m-a lovit o data mai cu sete am intrebat-o daca asa imi arata ea ca ma iubeste. Surprinzator, raspunsul a fost da. Offf, vrei sa-ti arat cum te iubesc eu? si am strans-o tare in brate. Uite, asta-i o imbratisare de koala; asa isi iubeste mamica-koala puiul-koala. Vrei si o imbratisare de urs? si am strans-o si mai tare. Asa isi iubeste mama-urs ursuletul.
Si am continuat sa o strang in brate, o data, de doua ori, de trei ori, pana cand la intrebarea mea daca mai vrea o imbratisare de koala (sau de urs) mi-a raspuns nu, suficient si a fugit. Asa am facut si la scoala si a fost de acord, intr-un final, sa intre in clasa. Iar cand am venit la pranz mi-a spus ca imbratisarea de koala i-a ajuns pana atunci si sa-i mai dau una.
Ufff, sa nu credeti ca gata, din doua imbratisari Degetzica a "uitat" sa mai loveasca. Nuu, n-am o reteta asa simpla (desi o caut), in plus, sunt mult mai multe actiuni adunate: imbratisarile, intrebarea mea despre felul ei de a-mi arata iubire atunci cand ma loveste, plus mult, mult joc si dedicare-reconectare. Insa, desi in legatura cu scoala rezultatele sunt foarte mici, aproape ca niste pasi de furnica, in mod clar este o imbunatatire a situatiei lovitului fata de cum era acum doua-trei saptamani.
Indiferent de directia in care merg lucrurile acasa, nu contenim sa ne intrebam ce s-a intamplat. Intrebarile mele la cele doua educatoare raman fara un raspuns edificator: totul e bine, Degetzica nu are cum sa fie suparata de vreun coleg, ea este asa "cuminte", nu s-a schimbat nimic in rutina lor care sa o faca sa nu-si doreasca, etc. Acasa, la fel: nimic nu pare schimbat si totusi nimic nu mai este la fel. Si atunci? S-a dus noutatea unei noi clase, unor (partial) noi colegi si a unor noi educatoare? Simte dorinta si presiunea mea pentru cele doua ore si jumatate libere si a decis sa se revolte? Simte/stie ceva ce noi nu stim/ne dam seama? In aceste conditii, asteptam vacanta de Toussaint de la sfarsitul lunii octombrie ca poate, poate ne edificam. Inca nu vreau sa ne gandim la retragere, dar ii vad zbuciumul zilnic si vad ca frustrarile ei ne afecteaza pe toti trei si stiu cu siguranta ca asa nu vrem sa traim.